Utrkom u Puli započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

 • Slika /2022/mjesec1.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Tijekom sljedećih mjesec dana policija će provoditi brojne preventivne aktivnosti, a prva je održana danas u Puli

Foto: PU istarska

Na pulskom šetalištu Lungomare danas je održana utrka koju su organizirali Policijska uprava istarska, Grad Pula, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Pula, a kojom je započelo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se u Republici Hrvatskoj svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca te se u tom razdoblju provode aktivnosti kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti  i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti. Istarska policija ove će godine provesti brojne preventivne aktivnosti, a prva od njih održana je danas u Puli.

U utrci su sudjelovali učenici petih i šestih razreda osnovnih škola Veruda i Stoja, a trčali su od Mornara do Gortanove uvale, noseći poruke protiv ovisnosti, koje je izabrala komisija nakon natječaja u kojem su sudjelovale škole diljem Istre. Na natječaj je pristiglo ukupno 95 slogana iz 13 osnovnih škola, a kao najbolji odabrani su slijedeći slogani:
 
 • Ekrane isključi, u stvarni život se uključi (OŠ Ivo Lola Ribar - Labin, Edina Mujkić, 8.b)
 • Budi tip top, drogi reci stop (OŠ Edmondo De Amicis – Buje, Leo Laganis, 8.a)
 • Budi cool, budi fora, drži se podalje od droga (OŠ  Veli Vrh – Pula, Danijel Božić, 7.b)

''Policija sa svoje strane neprestano radi na prevenciji ovisnosti. Naglasak nam je na aktivnostima kojima nastojimo ukloniti drogu s ulice. Ove godine prijavili smo više dilera zbog preprodaje droge nego lani i zaplijenili smo više droge, a posebno se izdvajaju zaplijene preko sedam kilograma. Također smo otkrili nekoliko nasada indijske konoplje na području Pule, Pazina, Buzeta i Labina'', rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin i napomenuo kako je ovisnost ozbiljan problem kojim se treba baviti čitavo društvo. ''Kad kažemo ovisnost, odmah pomislimo na ovisnost o alkoholu i drogi, ali postoje i drugi oblici ovisnosti – ovisnost o cigaretama, kockanju, ali sve više i ovisnost o internetu i igricama. O svim tim oblicima ovisnosti nastojimo osvijestiti mlade kroz projekt Zdrav za 5 pa tako svake godine ulazimo u osnovne i srednje škole i upozoravamo djecu na različite oblike ovisnosti i učimo ih kako i gdje mogu zatražiti pomoć za sebe ili nekog drugog'', istaknuo je zamjenik načelnika policijske uprave.

Važnost zajedničke borbe protiv ovisnosti istaknula je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov. ''Ovdje smo kako bismo naučili djecu kako se družiti i biti produktivan, a da to nije uz mobitel i internet, odnosno kako bismo odvojili djecu od ekrana i dali im aktivnosti koje su svima prijeko potrebne'', rekla je pročelnica Grada Pule i napomenula da Grad Pula potpomaže rad udruga koje se bave problemom ovisnosti te da će se i ove godine u osnovnim školama u Puli izvesti predstava ''Droga – reci drogi ne''.

Oko 130 učenika osnovnih škola Veruda i Stoja s nestrpljenjem je dočekalo start utrke, a kako bi se zagrijali uz glazbu pobrinuli su se njihovi kolege iz škola koji su pripremili nekoliko plesnih točaka. Iako je bilo najbitnije sudjelovati i jasno reći NE ovisnosti, za najbrže trkače organizatori su pripremili i prikladne darove. Od djevojčica je najbrža bila Jana Vujičić iz Osnovne škole Stoja. Drugo i treće mjesto također je pripalo učenicima iz iste škole pa je tako druga u cilj stigla Mia Basanić, dok je treće mjesto pripalo Sari Simić.Najbrži od dječaka bio je Matej Modrušan iz Osnovne škole Veruda. Drugo mjesto pripalo je njegovom kolegi Niu Breščiću, dok je treći bio Josip Kaji Hrestak iz Osnovne škole Stoja.Nakon uspješnog početka Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Policijska uprava istarska će u sljedećih mjesec dana, zajedno sa svojim partnerima provoditi brojne aktivnosti kako bi se javnost što više upozorilo na problem ovisnosti i kako bi se potaknulo sve na aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti.

Osim ove utrke, policijski službenici sudjelovat će i na odbojkaškom turniru u Umagu, na javnim tribinama, a kontakt policajci sudjelovat će i u predstavi ''Droga – reci drogi ne'' u pulskim osnovnim školama. Sve kako bi se što više proširila poruka da ovisnost nije prihvaćeni oblik ponašanja i da se protiv nje trebamo svi zajedno boriti.
 

Stranica