Uvjeti na cestama i savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

Slika /2018/prometna policija12.jpg

Policija i dalje intenzivno provodi aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, a u subotu se provodi nadzor vozača mopeda i motocikla 

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenljive vremenske prilike sa sunčanim razdobljima, ali povremeno i s kišom. U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.
 

Prometne nesreće

Od početka ove godine, na području PU istarske smrtno je stradalo šest osobe, a u svim nesrećama krivac je bio ljudski faktor. Smrtno su stradala dva vozača motocikla, tri vozača automobila i jedan putnik u vozilu, a ono što zabrinjava je da sva tri vozača automobila nisu bili vezani sigurnosnim pojasom. Utjecaj alkohola evidentiran je u čak tri nesreće s poginulim osobama od njih pet, dakle u 60% nesreća s poginulim osobama.

Kako bi se povećala sigurnosti u cestovnom prometu i kako bi se smanjilo stradavanje, policija ponovno apelira na sve sudionike u prometu i poziva ih na poštivanje prometnih propisa.

 
Vozači automobila

Policija podsjeća vozače i putnike u vozilima da se  trebaju vezati sigurnosnim pojasom prije početka svake vožnje pa i one najkraće. Tijekom vožnje vozači trebaju u prvom redu biti maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje i ne koristiti mobitel, a ukoliko ga već moraju koristiti, isključivo je dopuštena upotreba uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku. Vozači su dužni poštovati propisana ograničenja brzine, odnosno prilagoditi brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.). Ni u kom slučaju ne bi smjeli sjedati za volan ukoliko su konzumirali alkohol ili opojne droge niti ulaziti u rizična pretjecanja. U odnosu na vozilo ispred sebe, dužni su održavati dovoljan razmak, a u slučaju gužve u prometu, biti tolerantni prema drugim sudionicima u prometu.


Vozači mopeda i motocikla

Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka, da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kako vozači, tako i putnici, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).


Biciklisti

Policija savjetuje  bicikliste da budu propisno označeni jer je zakonska obaveza da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti biciklisti trebaju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Isto tako, podsjećamo da ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere mogu li ga prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti.

 
Pješaci

Kao još jednu ugroženu kategoriju, policija savjetuje pješake, posebno one starije životne dobi i djecu, da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na uređaju za upravljanje prometom prometnim svjetlima te da ne istrčavaju na cestu kako time ne bi ugrozili prvenstveno svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Ako se kao pješaci kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, trebaju hodati uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti trebaju koristiti svjetliju odjeću i biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

 
Pojačani nadzor prometa na cestama

U narednim danima policija će intenzivirati aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a aktivnosti će se usmjeriti i prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. Jedna od kategorija prema kojoj će policija usmjeriti aktivnosti bit će i vozači mopeda i motocikla pa će se tako u subotu, 13. lipnja od 12 do 16 sati, na području cijele Istre provesti preventivno-represivna prometna akcija nadzora vozača mopeda i motocikla.

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.


Zapamtite, poštujete prometna pravila i brinite o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu!

 

Stranica