VIDEO: Policija se sve više otvara i gradi odnos partnerstva s građanima

  • Slika /2023/dov.pula10.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Posebno zanimanje mladih izazvala je zajednička vježba interventne policije i europskog prvaka Matea Matteonija s njegovim Jiu-jitsu klubom Lotus

Foto i video: PU istarska

Kako bi se mladima iz Istre približio policijski poziv, Policijska uprava istarska ove godine provodi brojne promotivne aktivnosti. Jedna od njih su i Dani otvorenih vrata, a posljednji su održani danas na Narodnom trgu u Puli.

Srednjoškolci, nezaposlene osobe, ali i oni koji razmišljaju o promjeni karijere mogli su u druženju s policijskim službenicima saznati nešto više o tome što sve policijski službenici rade i kakvu opremu koriste u svom radu.

''Ovdje smo kako bismo privukli mlade ljude koji imaju sklonost pomagati. Koji žele biti na braniku sigurnosti i koji žele brinuti za druge. Mlade ljude koji su skloni timskom radu, koji su odgovorni, pošteni i koji imaju volju učiti kako biti što bolji. Često kažem da ovo nije samo posao. To je poziv i način života. Poziv koji je odgovoran, težak i koji traži odricanje, ali je ujedno human i častan. Kao policijski službenici često smo izloženi svakakvim situacijama, ali osjećaj kada na kraju dana znate da ste nekom pomogli ne može se opisati riječima'', rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave istarske Božo Kirin. Istaknuo je kako je policijska uprava ove godine pojačala promotivne aktivnosti pa su tako policijski službenici ušli u gotovo sve osnovne i srednje škole u Istri kako bi informirali učenike o oblicima školovanja koji postoje na Policijskoj akademiji ''Prvi hrvatski redarstvenik''.

''Sudjelovali smo na Sajmu poslova, gostujemo u medijima, radimo promotivne spotove i organiziramo Dane otvorenih vrata. Bili smo u Bujama, Labinu, Pazinu, Poreču i danas smo u Puli. Nadam se da će sve ove aktivnosti uroditi plodom i da će se uskoro tim Policijske uprave istarske pojačati za nešto veći broj Istrana'', rekao je Kirin. Također je istaknuo kako se hrvatska policija razvila u modernu policiju koja je otvorena prema javnosti, surađuje sa sportskim klubovima, udrugama osoba s invaliditetom i ima zaštitničku ulogu u društvu.



Kada je došlo vrijeme za odluku koju školu će upisati, policijski vježbenik Antonio Ban iz Policijske postaje Pula-Pola nije se ni najmanje dvoumio. ''Školovanje na policijskoj akademiji mi se jako svidjelo jer smo imali stručne predavače koji su nas pripremili za sve ono što bi nas jednog dana moglo dočekati na terenu. Zbog toga sada lakše obavljam svoj posao, a uspio sam razviti i neke bolje životne navike i izgraditi se kao osoba. Trenutno sam vježbenik i svoj posao u policijskoj postaji obavljam uz starije kolege, koji mi pomažu sa svojim iskustvom i savjetima. Ekipa je stvarno dobra i drago nam je što mogu raditi u jednom tako dobrom timu'', rekao je Antonio. 

Velik interes okupljenih izazvale su pokazne vježbe, pogotovo četveronožne inspektorice Bele koja je pokazala kako pronalazi drogu sakrivenu u torbama. Demo tim temeljne i pomorske policije pokazao je da su policijski službenici obučeni za sigurno rukovanje pištoljem i jurišnom puškom, dok je interventna policija pokazala kako privode nasilnike koji ih napadaju nožem, puškom ili palicom.

Posebno zanimanje mladih izazvala je zajednička vježba interventne policije i Jiu-jitsu kluba Lotus iz Pule. Prvak Europe u Jiu-jitsi u kategoriji U18 +81kg Mateo Matteoni pripremio je sa svojim kolegama iz kluba i interventnim policajcima nekoliko zanimljivih zahvata i bacanja. ''Odradili smo nekoliko zajedničkih treninga kako bismo pripremili ovu današnju vježbu. Svakako jedno lijepo iskustvo jer smo i mi, ali i interventni policajci naučili nešto novo. Rekao bih da je policijski posao jedan od težih i da treba imati hrabrosti raditi ovo što dečki i cure u plavom rade'', ispričao je Mateo.



Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ''Josip Jović''.

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknada za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa pa su tako na policijskoj akademiji trenutno državni prvaci, osvajači medalja na domaćim i međunarodnim sportskim natjecanjima, kao i kandidat za Olimpijske igre u Parizu.

Sve koji završe školovanje čeka siguran posao. Osim mogućnosti napredovanja u službi, policajci i policajke imaju i mogućnost nastavka međunarodne karijere u nekima od institucija s kojima hrvatska policija surađuje, kao što su Frontex i Europol tako da se mogu profesionalno razvijati i u tom smjeru. Isto tako, Ministarstvo unutarnjih poslova omogućuje policijskim službenicima i nastavak školovanja na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti, a svi oni koje završe prekvalifikaciju ili srednju policijsku školu s prosjekom 5.0 imaju izravan upis na veleučilište.  

Osim policije, na Danu otvorenih vrata sudjelovali su i predstavnici Zatvora u Puli koji su predstavili natječaj, kojim se traži 25 učenika/učenica koji će se upisati u III. razred srednjoškolskog obrazovanja za potrebe Ministarstva pravosuđa i uprave u školskoj godini 2023./2024, a i ovo školovanje odvijat će se u Policijskoj školi ''Josip Jović''.

Sve informacije o natječajima mogu se pronaći na web stranici Policijske uprave istarske, Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'', u bilo kojoj policijskoj postaji, zavodu za zapošljavanje, na YouTube kanalu MUP-a i društvenim mrežama Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'', a zainteresirani informacije mogu dobiti i putem kontakt telefona Policijske škole ''Josip Jović'' 01/24 26 305 i 01/24 26 313. 

Za više informacija zapratite i društvene mreže Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'':

Facebook
Instagram
TikTok
 

Stranica