VIDEO:Povratak srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja za zanimanje policajac/policajka

Slika /2021/upis u treći razred srednje policijske škole.jpg

Nakon 10 godina policijska akademija u rujnu će ponovno pokrenuti program policijskog obrazovanja kroz 3. i 4. razred srednje škole

 

Svi zainteresirani srednjoškolci koji zadovoljavaju uvjete, od 3. do 20. kolovoza 2021. godine mogu se prijaviti na natječaj Policijske akademije za upis u program redovitoga srednjoškolskog obrazovanja kroz 3. i 4. razred, kojim će steći kvalifikaciju za obavljanje policijskog posla.

Naime, uz 11-mjesečni program prekvalifikacije za zanimanje policajac/policajka, koji se na Policijskoj akademiji provodi od 2011. godine, u školskoj godini 2021./2022. bit će upisano i 50 budućih policajaca čije će obrazovanje trajati dvije školske godine.

Policijska škola „Josip Jović“, koja u sklopu Policijske akademije provodi programe temeljnoga policijskog obrazovanja, na prijedlog i uz podršku potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića te u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izradila je Standard zanimanja, Standard kvalifikacije i Strukovni kurikulum – što je prema Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru preduvjet za ponovno pokretanje redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac/policajka kroz 3. i 4. razred.

Takav program na Policijskoj akademiji dosad se provodio u dva navrata – od 1994. do 2000. godine te paralelno s programom prekvalifikacije od 2011. do 2013. godine. Razlog za ponovno uvođenje dvogodišnjeg programa leži u činjenici da dulji program omogućuje bolju socijalizaciju učenika u organizacijskoj i profesionalnoj kulturi policije tijekom školovanja, što doprinosi razvoju profesionalnog identiteta i integriteta budućih policajaca. Također, dulji program omogućit će kvalitetniji razvoj njihovih stavova te podizanje privrženosti policijskoj organizaciji i profesionalnom, etičnom postupanju utemeljenom na poštivanju ljudskih prava.

Nastava za učenike 3. razreda Policijske škole „Josip Jović“ za stjecanje strukovne kvalifikacije za zanimanje policajac/policajka u školskoj godini 2021./2022. započet će 6. rujna 2021. godine.

Još jednom pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje u natječaju da se prijave putem obrasca, uz potpisanu suglasnost roditelja - skrbnika, primaju do 20. kolovoza ove godine na adresu: Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska škola "Josip Jović", Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1, s naznakom „za natječaj“.

 
 
Srednjoškolci koji se žele upisati u 3. razred Policijske škole „Josip Jović“ moraju zadovoljiti sljedeće uvjete:
 
 • imati završene dvije godine srednjoškolskog obrazovanja razine kvalifikacije 4.2 (gimnazijski programi, strukovni obrazovni programi na razini 4.2) u Republici Hrvatskoj
 • ostvariti najmanje dobar opći uspjeh u 1. i 2. razredu
 • imati prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj
 • biti mlađi od 19 godina na dan početka obrazovanja
 • ispunjavati posebno propisanu razinu tjelesne i motoričke sposobnosti
 • biti osobno dostojni za obavljanje policijske službe
 • imati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost.
 
Kandidati također trebaju imati na umu da će se rang lista utvrđivati temeljem sljedećeg:
 
 • zbroja općeg uspjeha u 1. i 2. razredu srednje škole
 • ostvarenih rezultata na psihologijskom testiranju
 • ostvarenih rezultata na provjeri razine tjelesno-motoričkih sposobnosti
 • motivacijskog razgovora
 • zdravstvene sposobnost kandidata
 • rezultata provjere osobne dostojnosti.


U sklopu kampanje „Postani policajac“ pogledajte videospotove na MUP TV  Youtube kanalu Ministarstva unutarnjih poslova.  Također ste slobodni pogledati i dijeliti fotogaleriju  putem društvenih mreža, a možete preuzeti i promotivni plakat.
 

Stranica