Najava prometne akcije na alkohol i droge

Slika /2018/alkotest.jpg

Pozivamo vozače da radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol ili drogu

Foto: Ilustracija

U cilju povećanja sigurnosti u cestovnom prometu Postaja prometne policije Pula-Pola će u subotu na nedjelju, 27./28. srpnja 2024. od 22 do 6 sati provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor upravljanja vozilom pod utjecajem droga''.

Najavama i provođenjem pojačanog nadzora potičemo vozače na odustajanje od upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga. Podsjećamo kako je za vožnju s prisustvom alkohola u organizmu propisana novčana kazna u iznosu od 90 do 2650 eura, dok je za vožnju pod utjecajem droga ili odbijanja testa na droge propisana novčana kazna u iznosu od 1320 do 2650 eura. Nadalje, ako osobite okolnosti upućuju na to da će vozač nastaviti s činjenjem prekršaja može mu se odrediti smještaj u posebnim prostorijama do 12 sati, uhititi i privesti na nadležni sud  i oduzeti vozilo, ako postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja.

Tijekom 2024. godine policijski službenici Postaje prometne policije Pula zbog prometnih prekršaja odredili su smještaj u posebnim prostorijama za 43 osobe, uhitili 33 osobe, te privremeno oduzeli 15 motornih vozila (52 motorna vozila od izmjena Prekršajnog zakona 2019.). Zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova ukinute su 93 vozačke dozvole i izrečena je 471 zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, od čega 57 % zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droga ili odbijanja testiranja.

Ponašanje sudionika ključna je sastavnica sigurnosti cestovnog prometa, stoga pozivamo vozače da se, radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu, pridržavaju prometnih pravila i propisa i ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol ili droge.
 

Najave