Pazinjani posjetili Dan otvorenih vrata policije

  • Slika /2024/dov pazin11.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policija radi na stvaranju odnosa partnerstva s građanima te kroz Dan otvorenih vrata približava mladima benefite časnog i odgovornog policijskog poziva

Foto: PU istarska

U Pazinu je danas održan Dan otvorenih vrata, na kojem je istarska policija predstavila vještine svojih djelatnika te opremu i vozila koje policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu.

Najveće oduševljenje malih Pazinjanki i Pazinjana izazvale su pokazne vježbe policijskih službenika te su se toliko uživjeli da su svaku pratili s uzdasima iznenađenja ili komentarima kako su snažni policajci i policajke.

Demo tim temeljne - prometne - granične policije je, pod vodstvom instruktora Stipe Miškića, pokazao vještine sigurnog rukovanja službenim oružjem, pištoljem i jurišnom puškom, u različitim situacijama policijskog djelovanja. Četveronožna policijska inspektorica Ayla pokazala je kako pronalazi eksploziv sakriven u automobilu, a velika gužva bila je i na interaktivnom punktu kriminalističke tehnike, gdje su se budući forenzičari mogli okušati u izuzimanju otisaka papilarnih linija te otkrivanju tragova na mjestu ubojstva.

Velik interes mladih izazvala je i pokazna vježba demo tima interventne policije koji je pokazao kako savladati napadača kada on ima nož, pištolj ili pušku. Borilačke vještine i rukovanje tonfom potaknuli su mlade da se nakon pokaznih vježbi zadrže nešto duže na info punktu interventne policije te da i sami isprobaju opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu.

Benefite policijskog poziva okupljenima je predstavila i načelnica Policijske postaje Pazin s ispostavom Buzet Eliza Štoković, istaknuvši kako je riječ o poslu koji je zanimljiv i dinamičan. ''Svaki dan je drugačiji, a ono što najviše ispunjava je činjenica da ste u prilici pomoći svojim sugrađanima. Ima naravno težih dana, ali kada nakon dobro obavljenog posla znate da ste nekome spasili život ili mu pomogli na neki drugi način, nema većeg zadovoljstva'', rekla je načelnica policijske postaje, naglasivši kako je svima koji završe školovanje osigurano radno mjesto u Ministarstvu unutarnjih poslova.



Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja,. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ''Josip Jović''.

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknada za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa pa su tako na policijskoj akademiji trenutno državni prvaci i osvajači medalja na domaćim i međunarodnim sportskim natjecanjima.

Sve koji završe školovanje čeka siguran posao. Osim mogućnosti napredovanja u službi, policajci i policajke imaju i mogućnost nastavka međunarodne karijere u nekima od institucija s kojima hrvatska policija surađuje, kao što su Frontex i Europol tako da se mogu profesionalno razvijati i u tom smjeru. Isto tako, Ministarstvo unutarnjih poslova omogućuje policijskim službenicima i nastavak školovanja na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti, a svi oni koje završe prekvalifikaciju ili srednju policijsku školu s prosjekom 5.0 imaju izravan upis na veleučilište. 

Za više informacija zapratite i društvene mreže Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'':

Facebook
Instagram
TikTok

Priopćenja