Privedeni zbog iznude i prijevara: policija poziva oštećene da prijave događaje

Slika /2018/policija natpis.JPG

Policija poziva osobe kojima su počinitelji nudili pomoć oko legalizacije objekta na području Kavrana ili su od njih pokušali iznuditi novac da se jave kako bi policijski službenici mogli poduzeti mjere iz svoje nadležnosti  

Foto: Ilustracija

Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su 66-godišnjak i 22-godišnjak počinili četiri kaznena djela iznude, dva kaznena djela prijevare i dva kaznena djela krivotvorenja isprava. Starijeg muškarca sumnjiči se da je sam počinio još jedno kazneno djelo prijevare, dok se 46-godišnjakinju sumnjiči da je pomagala u počinjenju kaznenog djela iznuda.

Muškarce se sumnjiči da su od studenoga prošle godine do 8. siječnja putem telefona prijetili 68-godišnjaku, tražeći od njega novac za nepostojeći dug. Od oštećenog su tražili tisuće kune te su mu prijetili da će ga fizički ozlijediti i da će mu oduzeti imovinu, a u počinjenju kaznenog djela pomagala im je i 46-godišnjakinja. Osim iznuđivanja, 66-godišnjaka se sumnjiči i da je prevario oštećenog. Naime, 68-godišnjak je starijem počinitelju povjerio brigu oko psa dok je boravio u inozemstvu, a što je počinitelj iskoristio te mu je lažno prikazivao da je pas bolestan i da mu je potrebna operacija tako da je oštećeni za potrebe nepostojećeg liječenja psa uplatio 66-godišnjaku nekoliko tisuća kuna.   

Osumnjičene muškarce se tereti i da su se dvojici slovenskih državljana predstavljali kao službene osobe koje im mogu pomoći oko legalizacije objekata na području Kavran. Od 34-godišnjeg slovenskog državljanina u prvih šest mjeseci 2018. godine uzeli su više tisuća kuna, nakon čega su mu dostaviti krivotvoreno rješenje suda vezano za legalizaciju, dok su krajem prošle godine od 58-godišnjeg slovenskog državljanina također tražili više tisuća kuna kako mu ne bi srušili nelegalizirani objekt. Kako bi im oštećeni povjerovao, počinitelji su krivotvorili i rješenje o uklanjanju objekta i drugu službenu dokumentaciju.

Osumnjičeni muškarci su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 10. siječnja u poslijepodnevnim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske, dok se protiv 46-godišnjakinje kaznena prijava podnosi u redovnom postupku.

Budući da postoji sumnja da su počinitelji oštetili još hrvatskih i slovenskih državljana na sličan način, policija poziva oštećene osobe da se jave u Policijsku postaju Pula-Pola, na broj telefona 052/532 628 ili putem e-maila pp.pula@mup.hr. Ukoliko ste bili žrtve osoba koja su vam nudile pomoć oko legalizacije objekta na području Kavrana ili su od vas pokušali iznuditi novac koji im ne dugujete, prijeteći smrću, fizičkim ozljeđivanjem ili oduzimanjem imovine, javite se kako bi policijski službenici mogli provesti izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.   
 

Stranica