Vlada usvojila izmjene koje se odnose na strance i državljane trećih zemalja za vrijeme trajanja epidemije

Slika /2020/ministar2.jpg

Cilj je smanjenje socijalnih kontakata službenika koji provode upravne postupke i stranih državljana u policijskim upravama, odnosno postajama, za vrijeme trajanja epidemije 

Foto: MUP

Danas, 16. travnja 2020. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 225. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Nacrte prijedloga zakona o dopunama Zakona o strancima te Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

„Razlog za dopune predmetnih Zakona je isti, a radi se o smanjenju socijalnih kontakata službenika koji provode upravne postupke i državljana trećih zemalja te državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji u policijskim upravama, odnosno postajama, za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19“, objasnio je ministar Božinović.

Primjerice, u Republici Hrvatskoj na važećem boravku trenutno je 66.582 državljana trećih zemalja sukladno odredbama Zakona o strancima te 12.477 državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji sukladno Zakonu o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

„Dopunama Zakona o strancima omogućilo bi se državljanima trećih zemalja, da za vrijeme trajanja epidemije koriste izdane dozvole boravka, radi nastavka nesmetanog boravka i rada u Republici Hrvatskoj te se propisuje da radnje u upravnom postupku koje bi bili dužni poduzeti, mogu poduzeti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka epidemije“, istaknuo je ministar Božinović.

Što se tiče dopuna Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, njima bi se također omogućilo da za vrijeme trajanja epidemije bolesti koriste izdane potvrde o prijavi privremenog boravka i boravišne iskaznice radi nastavka nesmetanog boravka u Republici Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedloge zakona o dopunama Zakona o strancima te Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji te ih uputila Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Stranica