Vozači, pripazite na bicikliste!

Slika /2018/biciklisti.JPG

Ovog tjedna će se na području Policijske uprave istarske održat nekoliko biciklističkih utrka te pozivamo vozače na dodatni oprez, a građanima savjetujemo da budu oprezni prilikom upravljanja biciklima, da prilagode brzinu kretanja te da poštuju prometne propise.

Foto: Ilustracija

Od manifestacija izdvajamo biciklističku utrku Trofej Umaga, (6. ožujka),  utrku Trofej Poreč (8. ožujka), utrku Istarsko proljeće (od 14. do 17. ožujka) te utrku Grand Fondo Portorož (24. ožujka).

Zbog održavanja većeg broja manifestacija od strane policije i drugih osoba temeljem ovlaštenja (redara), povremeno će biti zatvorene dionice cesta te mjesta starta i cilja, stoga pozivamo sve vozače motornih vozila, koji se nađu na pravcu održavanja manifestacija da postupaju po uputama i zapovijedima policije i drugih osoba u organizaciji, odnosno da uspore i zaustave svoja vozila.

Također, upozoravamo sudionike u prometu da se biciklističke utrke održavaju djelomično u uvjetima normalnog odvijanja prometa, s povremenim zaustavljanjem prometa neposredno prije nailaska i prolaska biciklista, međutim moguća su zaostajanja biciklista koja sudjeluju u manifestaciji pa je potrebno povećati oprez i obratiti pozornost na sve bicikliste u prometu. 

Savjeti rekreativnim vozačima bicikla:
  • Podsjećamo vozače bicikla da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebito je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.
  • Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.
  • Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti, dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom. Od prvog sumraka do svanuća (noću), ali i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
  • Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.
 
 
  
 

Stranica