Vozio pijan i sletio s ceste

Slika PU_I/alkohol i promet.jpg

Jučer oko 17,30 sati u mjestu Loborika, na državnoj cesti Pula – Marčana, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, koju je prouzroči vozač pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

Jučer oko 17,30 sati u mjestu Loborika, na državnoj cesti Pula – Marčana, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, koju je prouzroči vozač pod utjecajem alkohola.

Nesreća se dogodila kada je 53-godišnjak s područja Barbana upravljao vozilom marke VW Golf, pulskih registarskih oznaka u smjeru Pule te je u blagom zavoju u lijevo, uslijed smanjenih vozačkih sposobnosti uzrokovanih alkoholom, prešao preko uzdužne neisprekidane crte na kolniku. Nakon što je sletio s ceste na zemljanu površinu, muškarac je prednjim dijelom Golfa udario u stablo te metalne i betonske stupove ulaza u dvorišni prostor 52-godišnjaka iz Loborike.

Izvršenim alkotestiranjem utvrđeno je kako je 53-godišnji vozač upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od  2,42 g/kg te mu je zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja, određen smještaj u posebnim prostorijama Policijske postaje Pula. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega slijedi pokretanje prekršajnog postupka.

 

Budući već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija  još jednom upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. Ukoliko ste konzumirali ili planirate konzumirati alkohol:

  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol,
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite,
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza,
  • zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas,
  • ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i slijedeće jutro).


Stranica