Vozio romobil bez kacige i skidao ruke s upravljača pa zadobio teže ozljede

Slika /2023/policija_hauba.jpg

Podsjećamo vozače romobila da se radi vlastite i tuđe sigurnosti trebaju pridržavati prometnih pravila koji reguliraju njihovo sudjelovanje u prometu

Foto: Ilustracija

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 19.10 sati u Rizzijevoj ulici u Puli, ozlijeđena je jedna osoba.
 
Nesreća se dogodila kada je 50-godišnjak upravljao romobilom, a pritom nije nosio kacigu te je upravljao romobilom na način koji umanjuju stabilnost vozila, odnosno skidao je ruke s upravljača te je izgubio ravnotežu i pao. Zbog zadobivenih ozljeda, pružena mu je liječnička pomoć u pulskoj bolnici, gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđen.
 
Podsjećamo vozače romobila da se radi vlastite i tuđe sigurnosti trebaju pridržavati prometnih pravila koji reguliraju njihovo sudjelovanje u prometu.
 
Električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.
 
Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Vozači električnih romobila dužni su kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima da biciklistička staza, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Kolnikom se vozači romobila mogu kretati samo ako je to dopušteno prometnim znakom, no kako trenutno na istarskim prometnicama nema postavljenih takvih znakova, vožnja kolnikom je za vozače električnih romobila kažnjiva.

Priopćenja