Vozio u suprotnom smjeru- upozorenje!

Slika /2018/brzina.JPG

Zbog vožnje u suprotnom smjeru, prometna je policija prekršajno prijavila 57-godišnjeg vozača.  

Foto: Ilustracija


Prometna je policija jučer oko 17,20 sati na autocesti A8 Istarskog ipsilona zaustavila automobil Renault, pulske registarske oznake, kojim je u suprotnom zabranjenom smjeru upravljao 57-godišnjak, a kretao se iz smjera Žminja prema Kanfanaru. Policijskim postupanjem utvrđeno je da je muškarac upravljao automobilom dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Zbog  vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja, 57-godišnjak je uhićen i doveden u posebne prostorije policijske postaje. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, podnosi optužni prijedlog.


U prometu svatko može pogriješiti! Namjerno ili nenamjerno. Posljedice takvih pogrešaka mogu biti bezazlene, nažalost, često i ozbiljne. No, ovakve vožnje na autocestama i to u suprotnom smjeru rezultiraju frontalnim sudarima uz velike brzine vožnje, katastrofalnim posljedicama, najčešće pogibijama, jer pri tome ne pomažu niti pojasevi niti zračni jastuci u vozilima niti vještine izbjegavanja nesreća!
KAKO POSTUPITI  ako vam se dogodi da ste ušli na autocestu u pogrešan smjer?
NE vozite u desnu stranu! NE okrećite se na autocesti! Ne vozite unatrag!
Onoga trenutka kada ste vidjeli svjetla vozila iz suprotnog smjera ODMAH skrećite u lijevu stranu na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera)!
Ako uz traku za zaustavljanje postoji travnata bankina pomaknite vozite što više NA TRAVU! Uključite lijeve pokazivače smjera! Stanite! Isključite motor! Tamo ste najsigurniji – ako se uopće može govoriti o sigurnosti u takvoj situaciji. Uključite kratka - dnevna svjetla (ako ne vozite s uključenim svjetlima). Uključite sve pokazivače smjera! Što prije van iz automobila i obucite žuti reflektirajući prsluk! Udaljit se od automobila!

Nazovite 112 ili 192 i recite što se dogodilo. Ne ustručavajte se zvati policiju. Manja je šteta platiti kaznu za pogrešku koju ste učinili nego izgubiti život ili nekoga doživotno unesrećiti.

Dok čekate policiju da vas na siguran način izvede s autoceste možete davati znakove upozorenja vozilima koja dolaze ususret. Ali pazite to može biti jako opasno!! Činite to oprezno, s  ruba ceste – sa zelenog pojasa!
Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:
·         brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h
·         koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
·         ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)
·         zabranjuje se pretjecanje vozila.
 
Predviđena novčana kazna za kretanje u zabranjenom/suprotnom smjeru je od 2.000,00 do 5.000,00 kuna, zabrana upravljanja određenom kategorijom vozila od 3 mjeseca, te 2 negativna boda.
 
 

Pisane vijesti