Vratite bez sankcija zabranjeno oružje ili oružje koje posjedujte bez dozvole

Slika /2019/manje oružja manje tragedija.jpg

Policija poziva građane da dragovoljno predaju zabranjeno oružje ili dozvoljeno oružje za koje nemaju dozvolu te da na taj način učine svoj dom sigurnijim 

Foto: Ilustracija

Pulskoj je policiji jučer dvoje građana dragovoljno predalo oružje. Jedna žena je prilikom čišćenja kuće koju je naslijedila nakon smrti člana obitelji pronašla pištolj Berettu i 64 komada streljiva, dok je jedan muškarac predao policijskim službenicima pištolj Tantoglio Giuseppe srl s pripadajućim streljivom.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da akcija ''Manje oružja – manje tragedija'', koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, još uvijek traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole. Kampanja je proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda, a od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine prikupljeno je: 
 
  • 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja)
  • 5.501.464 komada raznog streljiva
  • 5.382 kilograma eksploziva. 

Od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine u sklopu kampanje je prikupljeno: 
  • 2.542 komada vatrenog oružja (od toga 135 komada automatskog oružja)
  • 143.175 komada raznog streljiva
  • 112 kilograma eksploziva. 

Na području Policijske uprave istarske, u posljednjih pet godina prikupljeno je:
  • 437 komada vatrenog oružja (od toga 31 komad automatskog oružja)
  • 38.202 komada raznog streljiva
  • 15.85 kilograma eksploziva. 

Protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, a policija pogotovo apelira na građane da predaju oružje koje je zakonom zabranjeno, kao što su automatsko oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično. 

U slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, građani trebaju obavijestiti policiju na broj 192 kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe. Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika
 
 
 

Stranica