Zahvala istarskoj policiji i Protueksplozijskom odjelu za doprinos sigurnosti

Slika PU_I/vijesti/2018/veli vrh9 - kopija.JPG

Foto: PU istarska

U Osnovnoj školi Veli Vrh u Puli danas je održana prigodna svečanost povodom obilježavanja 105. godišnjice hrvatske škole na Velom Vrhu te povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja i Dana policije. Budući da je jedan od značajnijih događaja vezanih uz osnovnu školu pronalazak i uništenje zrakoplovne bombe, svečanosti su nazočili zamjenik načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin te djelatnici Protueksplozijskog odjela policijske uprave i obitelj preminulog pirotehničara Adrijana Legovića.

Naime, nakon što je 2008. godine osnovna škola na Velom Vrhu uništena u požaru, prilikom gradnje nove škole, 23. ožujka 2010. godine, radnici su prilikom izvođenja radova pronašli eksplozivnu napravu. Radilo se o britanskoj zrakoplovnoj bombi iz II. svjetskog rata, dužine 133 centimetara i težine 500 kilograma, sa 165 kilograma eksploziva. Bomba je imala upaljač te je do njenog uništenja bilo potrebno poduzeti odgovarajuće sigurnosne mjere kako ne bi došlo do nehotične eksplozije. Nakon što su policijski službenici osigurali mjesto pronalaska bombe, 26. ožujka u ranim jutarnjim satima zatvorili su promet i evakuirali građane u obližnjim kućama te se tada policijski službenik Adrijano Legović spustio se pod zemlju kako bi uklonio upaljač na bombi i učinio je sigurnom za transport. Nakon dvadesetak minuta, Adrijano je uspješno uklonio upaljač  te su policijski službenici specijalnim vozilom za prijevoz opasnih tvari prevezli bombu do vojnog poligona Marlera, gdje je ona u poslijepodnevnim satima uništena.

Za njegovu hrabrost i izniman doprinos sigurnosti građana, ravnateljica Osnovne škole Veli Vrh Irene Rigo uručila je danas zahvalnicu Adrijanovoj supruzi i kćerci, s obzirom da je Adrijano preminuo od posljedica bolesti 2014. godine. Zahvalnicu je dobila i Policijska uprava istarska, odnosno Protueksplozijski odjel, čiji je voditelj Anto Mijatović učenicima ispričao priču o uklanjanju bombe na gradilištu škole. Nakon službenog dijela, učenici su mogli razgledati opremu koju koriste djelatnici Protueksplozijskog odjela, a potom su s oduševljenjem pogledali pokaznu vježbu službenog psa Dixe i njenog vodiča Dalibora Ivančića.



Pisane vijesti