Zajednička obuka hrvatske i njemačke policije o zaštiti ljudskih prava

  • Slika /2021/frontex0102.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na međunarodnoj obuci po Frontexovim standardima po prvi put sudjeluju i policijski službenici Republike Srbije  

Foto: PU istarska

Ovog tjedna u Valbandonu se održava treća obuka hrvatske i njemačke policije  ''Zajedno na jugoistočnoj vanjskoj granici Europske unije: Učinkovitost uz visoke etičke standarde – Obuka nadzora kopnene granice uz njegov utjecaj na ljudske prava''. Riječ je o obuci koja se provodi u  suradnji Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kao nositelja projekta i Savezne policijske akademije Savezne Republike Njemačke kao partnera, a održava se uz financijsku i tehničku potporu Frontexa.

''Drago mi je da smo uspjeli, unatoč situaciji s virusom Covid-19, organizirati posljednju obuku naših kolega iz zemalja koje se nalaze na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. Ovaj tjedan s nama je 15 kolega, a osim hrvatskih policijskih službenika, na obuci sudjeluju predstavnici Crne Gore, Sjeverne Makedonije te po prvi puta i predstavnici Srbije. Kao i u prva dva ciklusa, ponovno će naglasak biti na zaštiti temeljnih ljudskih prava, s obzirom da je Ministarstvo unutarnjih poslova posebno senzibilizirano za rad s ranjivim skupinama te je u tom dijelu potrebno standardizirati postupanje svih zemalja iz regije, odnosno ojačati spremnost i znanje pripadnika granične policije s krajnjim ciljem zaštite vanjske granice Europske unije, uz bezrezervno uvažavanje ljudskih prava'', pojasnila je pomoćnica načelnice Policijske akademije i dugogodišnja Frontex trenerica Mirjana Abramović.

Uz hrvatske, certificirane Frontex trenere Krešimira Kanižu, Antonia Vulasa i Martinu Grdinić, obuku će provoditi i njemački treneri Nina Sieling, Dirk Ruge, Martin Heil i Michael Marquardt, koji će svoja znanja polaznicima obuke prenijeti putem online edukacija. ''Prije godinu dana započeli smo ovu obuku i drago nam je da je sada možemo i dovršiti jer je zaštita ranjivih skupina i temeljnih ljudskih prava bitno područje vašeg djelovanja. Imat ćete priliku učiti jedni od dugih te jačati zajedništvo i suradnju, što je jako bitno u našoj zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala i nezakonitih migracija'', istaknuli su predstavnici Savezne policijske akademije Savezne Republike Njemačke na današnjem svečanom otvaranju obuke, pohvalivši pritom suradnju s Policijskom akademijom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Polaznici koji su do sada imali prilike sudjelovati na obukama u organizaciji Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova složili su se da je jedan od razloga uspješnosti ovih obuka predanost trenera i želja da što bolje prenesu svoje znanje i iskustvo. ''Drago mi je da se organiziraju ovakve međunarodne edukacije jer imamo prilike naučiti nešto novo, a što je za nas, kao predstavnike zemalja koje žele biti dio Europske unije, jako bitno jer možemo dalje prilagoditi svoje postupanje onom kakvo imaju zemlje članice'', rekao je novi polaznik obuke, predstavnik Sjeverne Makedonije Slavčo Bogev. S njime se složio i predstavnik Crne Gore Igor Bojović koji je istaknuo kako je zaštita temeljnih ljudskih prava jako bitno područje u djelovanju policije, a sudjelovanjem na ovoj obuci obogatiti će svoje znanje i steći nova iskustva koja će mu pomoći u svakodnevnom radu s ranjivim skupinama. Kao što je već spomenuto, srbijanski predstavnici prvi puta sudjeluju na ovoj obuci te je kolegica Danijela Pačirski izrazila zadovoljstvo što su dio ove međunarodne edukcije. ''Vjerujem da će ovo biti izvrsna prilika da bolje upoznamo i standardiziramo naše postupanje po pitanju zaštite ranjivih skupina i ljudskih prava te da ujedno ojačamo naše partnerske odnose'', istaknula je policijska službenica. A da je razvijanje međunarodne suradnje i partnerskih odnosa važno naglasio je i hrvatski policijski službenik Slaven Arlović. ''Zajedno ćemo jednog dana raditi na zaštiti vanjske granice Europske unije te moramo jačati našu spremnost i znanje kako bi što bolje obavljali posao koji se od nas očekuje, a poštivanje temeljnih ljudskih prava složeno je i osjetljivo pitanje koje trebamo svi uspješno svladati'', rekao je Arlović.

Kao i prethodne, i ova se obuka provodi uz angažman Uprave za granicu, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave istarske. Dugogodišnji predavač na temeljnom tečaju za  graničnu policiju i jedan od predavača na ovoj obuci Robert Kralj naglasio je važnost suradnje Policijske akademije i policijskih uprava jer ključ uspjeha je zajedničko rješavanje problema i zajednički put prema cilju, a s njim se složila i pomoćnica Abramović. ''Dobri partneri, zajedništvo i timski rad neophodni su za uspješno ostvarenje našeg zajedničkog cilja, a to je zaštita vanjske granice Europske unije. Na tom putu imamo brojne prepreke, no ovdje smo kako bismo ih naučili lakše savladati. Naša obuka temelji se na praktičnim vježbama i vode je treneri koji su stručnjaci za nadzor granice i zaštitu ljudskih prava. Kroz simulaciju stvarnih uvjeta na terenu, polaznici će naučiti kako pravilno postupati s ranjivim skupinama, kao što su azilanti, bolesne osobe, žene i djeca te ćemo im predstaviti sve izazove vezane za zaštitu temeljnih ljudskih prava u nadzoru granice'', rekla je pomoćnica Abramović i istaknula kako je ova obuka samo jedan u nizu projekata kroz koje Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova osnažuje svoju ulogu edukacijskog lidera u regiji, no ujedno jača i partnerske odnose i međunarodnu suradnju u pogledu suzbijanja nezakonitih migracija i organiziranog kriminaliteta.


 

Stranica