''Zajedno'' obilježen Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Slika PU_I/vijesti/2014/trgovanje ljudima.JPG

Foto: PU istarska

Na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta, od 2007. godine, 18. listopad obilježava se kao Europski dan trgovanja ljudima. Cilj Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima je jačanje svijesti javnosti i donositelja odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovanja ljudima. Tim povodom, danas je u Policijskoj upravi istarskoj održan međuresorni sastanak, dok je na gradskoj tržnici u Puli, za građane održan prigodan info-punkt.

Trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita, od kojeg, zbog njegove globalne rasprostranjenosti, nije izuzeta niti jedna država na svijetu. Žrtvama se njihova ljudska prava krše na način da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Žrtve trgovanja ljudima su u najvećem broju slučajeva žene, djeca, a sve češće i muškarci.

Odjel prevencije PU istarske je s ciljem provedbe nacionalne preventivne akcije „Zajedno“ i obilježavanja Europskog dana trgovanja ljudima, inicirao održavanje međuresornog sastanka, na kojem su danas sudjelovali predstavnica Centra za građanske inicijative Poreč Biserka Momčinović, voditeljica Službe traženja Crvenog križa Pula Jelena Rupčić te predstavnici Policijske postaje Pula-Pola i sektora u PU istarskoj.

Na sastanku je zaključeno kako se preventivne aktivnosti, s krajnjim ciljem upoznavanja i senzibilizacije ciljanih skupina, moraju provoditi zajedničkim, timskim radom državnih institucija i nevladinih udruga, kako bi informacije bile plasirane većem broju ciljane populacije i kako bi se informirali širim spektrom znanja. Svakako postoji prostor za uključivanjem i drugih sektora  u senzibilizaciju građana, posebice školske populacije, koja u potrazi za poslom ili bolje plaćenim poslovima nerijetko odlazi u druge zemlje, gdje postaju lake žrtve različitih oblika trgovanja ljudima.

Nakon sastanka, Centar za građanske inicijative Poreč, Crveni križ Pula i Odjel prevencije PU istarske su na tržnici održali info-punkt na temu Trgovanja ljudima, gdje su zainteresirani građani mogli dobiti informacije o raznim oblicima trgovanja ljudima, kao i institucijama u kojima mogu potražiti pomoć.



Stranica