"Zajedno protiv ovisnosti" – održana tribina u Rovinju

Slika PU_I/trib. rovinj.jpg

Foto: PU istarska

U Srednjoj talijanskoj školi u Rovinju, a povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti i provođenja kampanje „Zajedno protiv ovisnosti“,  9. prosinca održana je tribina sa učenicima srednjih škola.

Na tribini u Rovinju sudjelovalo je 20 učenika Opće, jezične i klasične gimnazije, srednje škole ekonomskog smjera i fizioterapeuti, koji su od predstavnika Policijske uprave istarske, Službe za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Policijske postaje Rovinj i Centra za socijalnu skrb grada Rovinja željeli dobiti odgovore na pitanja o modelima odvikavanja od ovisnosti o drogama, o tome da li konzumiranje „marihuane“ izaziva ovisnost, koje su posljedice konzumiranja lakih droga, kako mogu pomoći ovisniku  kao prijatelju, postoji li organizirana pomoć u zajednici za bivše ovisnike  i slično. Tribinu je moderirala gđa Tiziana Zovich, profesorica u Srednjoj talijanskoj školi.

Učenici su, osim odgovore na postavljena pitanja, dobili i  saznanja o načinu utjecaja droga na ljudski mozak te tretmanu liječenja u Službi za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, koji to rizični čimbenici mogu utjecati na osobu da se počne drogirati, o mjerama i radnjama policije na pronalaženju droga, o mogućnostima koje pruža zajednica kako bi bivši ovisnici nastavili daljnji život te o životu djece roditelja ovisnika i dr.

Interes učenika o ovoj temi je bio velik, a svi učenici koji su sudjelovali u tribinama su ujedno postali i edukatori u svojim razredima te će isti tijekom drugog polugodišta imati obvezu educirati ostale učenike u razredu o iskustvima i znanjima stečenim kroz sudjelovanje na tribinama, o čemu će povratno izvijestiti predavače.



Stranica