Zamjenica gradonačelnika Pule i direktorica TZ Pula posjetile info punkt policije

Slika PU_I/vijesti/2015/info verudela.JPG

Foto: PU istarska 

U sklopu projekta PU istarske ''Sigurnost u turističkoj sezoni'', koji je provodi od 2011. godine, danas je u turističkom naselju Verudela u Puli održan preventivni info punkt policije. Riječ je o još jednoj preventivnoj aktivnosti policije, koju su proveli djelatnici Policijske postaje Pula-Pola, Postaje prometne policije Pula-Pola, Odjel prevencije PU istarske i strani policijski službenici koji u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona'' borave ovog ljeta u Puli: slovenski policijski službenik Robert Gabor i poljski policijski službenik Pawel Majcher.

Brojne domaće i strane goste koji su posjetili info punkt, policijski službenici educirali su o osnovnim pravilima samozaštitnog ponašanja za vrijeme godišnjeg odmora. Savjeti koje su dali policijski službenici predstavljaju minimalne obrasce ponašanja svakog gosta u uobičajenim situacijama, kada poneseni atmosferom opuštenosti na godišnjim odmorima, prilikom izlaska iz stambenih objekata, zaborave zatvoriti prozore i vrata na objektima ili ih zaključati, pa sve do situacija kada smatraju da na plažu trebaju sa sobom ponijeti više novaca ili tehničkih uređaja, od onoga što će im uopće zatrebati. Kako u objektima smještaja ili na recepcijama postoje sefovi za odlaganje vrijednosti, sugerirano im je da ih i koriste, a oni turisti koji su u objekte smještaja došli s vlastitim ili unajmljenim prijevoznim sredstvima, poučeni su kako  ostavljanje i manje vrijednih stvari na vidljivim mjestima u vozilu ili minimalno otvorenog prozora, kako se vozilo prilikom ostavljanja na suncu ne bi jako ugrijalo, predstavlja laku priliku za provalnika.

Vrijednost ovakvog načina preventivnog djelovanja prepoznali su i Vijeće za komunalnu prevenciju grada Pule i Turistička zajednica grada Pule, koji su se uključili u izradu preventivnog letka ''Nekoliko korisnih savjeta za vaše sigurno i ugodno ljetovanje'' na hrvatskom i nekoliko stranih jezika. Letkom se turiste savjetuje kako kroz nekoliko pravila ponašanja mogu osigurati sebe i svoju imovinu s ciljem da tijekom odmora ne postanu laka prilika za počinitelje kaznenih djela.

S ciljem pružanja pune potpore provedbi projekta, današnji info punkt policije posjetile su zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, u pratnji načelnice Policijske postaje Pula-Pola Tatjane Božac-Maksić te su se uvjerile da turisti rado prihvaćaju savjete policijskih službenike, ali i postavljaju brojna pitanja koja se tiču drugih poslova policije, kako bi bili sigurni i ugodno proveli svoje odmor.

Osim za prevenciju kaznenih djela, turisti su bili zainteresirani i za informacije iz domene sigurnosti prometa te sigurnosti na moru. Naime, zanimale su ih  zaštićene svojte u Republici Hrvatskoj, budući da do sada nisu čuli da je izlov periski i prstaca zabranjen, a zanimala su ih i ograničenja za kupače i glisere na moru te destinacije zanimljive za ronjenje, koje sadržie letci iz područja rada pomorske policije.



Stranica