Zapljena droge za vrijeme trajanja festivala Outlook

Slika PU_I/arena i policija.jpg

Za vrijeme trajanja glazbenog festivala na području Štinjana, od 1. do 7. rujna, policijski službenici Policijske postaje Pula-Pola poduzeli su niz aktivnosti u cilju suzbijanja zlouporabe opojnih droga i drugih oblika protupravnog ponašanja.

Foto: Ilustracija

Za vrijeme trajanja glazbenog festivala Outlook na području Štinjana, od 1. do 7. rujna, policijski službenici PU istarske poduzeli su niz aktivnosti u cilju suzbijanja zlouporabe opojnih droga i drugih oblika protupravnog ponašanja. 

U navedenom razdoblju, policijski službenici su postupali prema 205 osoba, koje su zatečene u posjedu opojne droge, 203 osobe zatečene su u počinjenju prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, dok su dvije osobe osumnjičene za počinjenje kaznenih djela. 

U počinjenju prekršaja, odnosno u posjedovanju droge za vlastitu uporabu, zatečena su 123 državljana Velike Britanije, 12 državljana Belgije, osam državljana Australije, osam državljana Austrije, sedam državljana Nizozemske, šest hrvatskih državljana, šest državljana SAD-a, pet državljana Njemačke, pet državljana Novog Zelanda, četiri državljana Švedske, četiri državljana Francuske, četiri državljana Švicarske, dva državljana Italije, dva državljana Portugala, dva državljana Rumunjske  te po jedan državljanin Latvije, Irske, Izraela, Španjolske i Slovenije.

Od njih su oduzete sljedeće količine i vrste droga: 139.4 grama marihuane, 29.9 grama ketamina, 33.2 grama jointa (mješavina duhana i marihuane), 1.5 grama jointa (mješavina duhana i hašiša), 48.9 grama MDMA, 83 komada i 2.4 grama ecstasya, 18.2 grama speeda, 1.4 grama amfetamina, 5.4 grama kokaina,  21.9 grama hašiša,  28 komada LSD-a,  0.3 grama mefodrona,  23.4 psilocibinske gljive i  1.2 grama metafetamina.  Sveukupni novčani iznos naplaćenih kazni iznosi 605.666,07 kuna (naplaćeno je 179 kazni, preostale kazne još nisu naplaćene). 

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo, odnosno da su prodavali drogu na festivalu, policijski službenici podnijeli su kaznene prijave protiv dvije osobe, 25-godišnjeg državljanina Slovenije, koji je zatečen s 42 komada ecstasya i protiv 23-godišnjeg državljanina Velike Britanije, koji je zatečen u posjedu 11 smotuljaka s ukupno 8.4 grama droge MDMA. Navedeni državljanin Velike Britanije prijavljen je i zbog sumnje da je počinio kaznena djela prisila prema službenoj osobi, davanje mita i tjelesna ozljeda. Naime, 3. rujna oko 21.20 sati, došlo se do saznanja  da se u jednom šatoru prodaje droga. Policijski službenici su kod šatora zatekli dvije osobe, a jedan od njih udario je policijskog službenika i započeo bježati. Policijski službenik ga je sustigao, no mladić je i dalje pružao aktivan otpor te su obojica pali na jedan od šatora i niz padinu, nakon čega je osumnjičeni pobjegao, no policijski službenici su ga ubrzo pronašli i uhitili. Prilikom privođenje, osumnjičeni 23-godišnjak, koji je kod sebe imao 8.4 grama MDMA i nekoliko tisuća kuna od prodaje droge, nudio je policijskim službenicima mito kako bi ga pustili. U događaju su lakše ozlijeđeni i osumnjičeni i policijski službenik, a 23-godišnjak je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 4. rujna u večernjim satima, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske. 

Tijekom trajanja festivala, policijski službenici zatekli su sedam osoba, i to pet hrvatskih državljana i dva državljana Velike Britanije,  u posjedu ampula punjenih plinom te balona punjenih plinom, koje su navedene osobe ilegalno prodavale, o čemu su obaviješteni djelatnici mobilne jedinice Carinske uprave, koji su izašli na mjesto događaja te sankcionirali navedene počinitelje i oduzeli predmete koji potječu od počinjenja prekršaja.



Stranica