Započela akcija "MIR I DOBRO"

Slika PU_I/petarde1.jpg

Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana na području Policijske uprave istarske policija će provoditi akciju pod nazivom „Mir i dobro“.

Foto: PU istarska

Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana na području Policijske uprave istarske policija će provoditi akciju  pod nazivom „Mir i dobro“.

 Akcija započinje u ponedjeljak 12. prosinca 2011. godine i traje do 8. siječnja 2012. godine. Ovakve aktivnosti tradicionalno se na našem području provode od 1993. godine.

Cilj ove akcije je da se pojačanim i usmjerenim aktivnostima policije  osigura povoljno stanje sigurnosti, uz naglasak na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava, kako bi svi građani i svi oni koji će boraviti na našem području u miru sa svojom obitelji i prijateljima proveli božićne i novogodišnje blagdane.

Na području PU istarske božićni i novogodišnji blagdani 2010./2011. godine protekli su u povoljnom ozračju bez težih posljedica za zdravlje ljudi. Uslijed uporabe pirotehničkih sredstava jedna je osoba zadobila tjelesnu ozljedu, 2 su vozila manje oštećena, a tim sredstvima uzrokovan požar nanio je veću materijalnu štetu na skladištu jedne trgovine i okolnim objektima.

AKTIVNOSTI PU ISTARSKE ZA VRIJEME TRAJANJA AKCIJE

Kako ne bi dolazilo do neželjenih i štetnih  posljedica, policija će pojačano provoditi aktivnosti na sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice, te ostale aktivnosti s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti, kako slijedi: 

  • edukacije po školama upoznavanjem s opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava, 
  • poduzimanje pojačanih mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata,
  • inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava,
  • pokrivanje svih važnijih cestovnih pravaca,
  • podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja nezakonitog prelaženja državne granice i suzbijanja prekograničnog kriminala od strane pojedinaca ili organiziranih skupina,
  • pojačanje mjere na suzbijanju nezakonitih migracija,
  • pojačano nadziranje postajnog područja svake policijske postaje kako bi se pored navedenog intenzivirale i mjere u cilju sprječavanja otuđenja i krijumčarenja motornih vozila, suzbijanja krijumčarenja droga, prevencije kaznenih djela razbojništva i dr.

 PRODAJA I UPORABA PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA:

1. Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva  razreda II., III., T1 i P1 mogu  prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina,

2. Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II.i III.  zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (dozvoljena od 27.prosinca do 1. siječnja), osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

 OBAVIJEST POLICIJE GRAĐANIMA:

Policija, poziva građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice, te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju.

Potrebno je naglasiti da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice, te da je uporaba vatrenog oružja u ovakvim prigodama veoma opasna i nije dozvoljena. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požar koji se može naglo proširiti i prouzročiti velike štete ili osobama nanijeti ozlijede, a njihova uporaba može biti itekako opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

 KAZNE

Zakonom o eksplozivnim tvarima  (Narodne novine 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10) propisane su i kazne, kako za fizičke tako i pravne osobe. Za korištenje pirotehničkih sredstva II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisane su kazne za fizičke osobe u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.

Pravnoj osobi, ukoliko prekrši odredbe iz čl. 29. i 30. Zakona o eksplozivnim tvarima kojima se propisuje držanje i prodaja pirotehničkih sredstava može biti određena kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od 4.000 do 8.000 kuna.

Osim toga, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira također su predviđene sankcije protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan ili zapaljiv materijal (novčane i zatvorske kazne).

Kazneni zakon predviđa zatvorske kazne za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Nadalje, Kaznenim zakonom propisano je i da će osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.



Stranica