Započela akcija ''Mir i dobro''

Slika PU_I/vijesti/2013/pirotehnika1.JPG

Povodom početka tradicionalne akcije ''Mir i dobro'', danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su o akciji govorili načelnik Sektora policije Božo Kirin i voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Policijske uprave istarske Moreno Kanciani.

Foto: PU istarska

Povodom početka akcije ''Mir i dobro'', danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su o akciji govorili načelnik Sektora policije Božo Kirin i voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Policijske uprave istarske Moreno Kanciani.  Radi se o tradicionalnoj akciji Ministarstva unutarnjh poslova, koja se provodi od 1993. godine, a ove će se godine provoditi od 16. prosinca 2013. godine do 8. siječnja 2014. godine.

''Cilj ove akcije je da se pojačanim i usmjerenim aktivnostima policije osigura povoljno stanje sigurnosti, uz naglasak na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari, u koje se ubrajaju i pirotehnička sredstva te ostalih ubojitih sredstava, kako bi svi građani i svi oni koji će boraviti na našem području, u miru sa svojom obitelji i prijateljima, proveli božićne i novogodišnje blagdane'' naglasio je načelnik Kirin. Ujedno se osvrnuo i na prošlogodišnje stanje sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana te je istaknuo kako su oni protekli  u povoljnom ozračju, bez težih posljedica za zdravlje ljudi. Bilježe se dva događaja, u kojima su dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede kao posljedicu uporabe pirotehničkih sredstava, kao i jedan događaj stavljanja u usta petarde psu mješancu, kojeg je zbog zadobivenih ozljeda veterinar morao uspavati. Kao posljedica aktiviranja neutvrđene eksplozivne naprave došlo je i do uništenja dva plastična kontejnera za smeće, kao i oštećenja na obližnjoj zgradi i jednom parkiranom osobnom automobilu. Također je, uslijed aktiviranja pirotehničkog sredstva, oštećen jedan automat za naplatu parkiranja.

 

Aktivnosti Policijske uprave istarske za vrijeme trajanja akcije

Načelnik Sektora policije istaknuo je da će policija, kako ne bi dolazilo do neželjenih i štetnih  posljedica, pojačano provoditi aktivnosti na sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te ostale aktivnosti s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti. U tu svrhu, policija će provoditi slijedeće:

  • do kraja prvog polugodišta školske godine 2013./2014. edukacije po pojedinim školama, upoznavanjem učenika s opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava,
  • poduzimanje pojačanih mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata,
  • inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava,
  • osiguranje protočnosti i sigurnosti u prometu na svim važnijim cestovnim pravcima,
  • podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja nezakonitog prelaska državne granice i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala od strane pojedinaca ili organiziranih skupina,
  • pojačano nadziranje postajnog područja svake policijske postaje s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, prevencije kaznenih djela, sprječavanja nezakonitih migracija i dr.

 

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Voditelj Inspektora unutarnjih poslova upoznao je prisutne sa zakonskim odredbama u svezi prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava. ''Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina, u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva  razreda II., III., T1 i P1 mogu  prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to u maloprodaji, samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina'' naglasio je Kanciani. Također je podsjetio kako je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja), osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

 

Apel policije građanima

Neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice, a uporaba vatrenog oružja u ovakvim prigodama veoma je opasna i nije dozvoljena. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požar koji se može naglo proširiti i prouzročiti velike štete ili osobama nanijeti ozlijede, a njihova uporaba može biti itekako opasna na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Policija poziva građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju.



Stranica