Započela akcija „Mir i dobro“

Slika PU_I/vijesti/2015/mir i dobro 2015w.jpg

Povodom početka tradicionalne akcije Ministarstva unutarnjih poslova ''Mir i dobro'', danas, 15. prosinca je u sjedištu Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Sektora policije Božo Kirin i voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Moreno Kanciani. Radi se o tradicionalnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova, koja se provodi od 1993. godine, a ove će se godine provoditi od 15. prosinca 2015. godine do 8. siječnja 2016. godine.

Foto: PU istarska

Povodom početka tradicionalne akcije Ministarstva unutarnjih poslova ''Mir i dobro'', danas, 15. prosinca je u sjedištu Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik Sektora policije Božo Kirin i voditelj Inspektorata unutarnjih poslova Moreno Kanciani. Radi se o tradicionalnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova, koja se provodi od 1993. godine, a ove će se godine provoditi od 15. prosinca 2015. godine do 8. siječnja 2016. godine.

''Cilj ove akcije je da se pojačanim i usmjerenim aktivnostima policije osigura povoljno stanje sigurnosti, uz naglasak na sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari (pirotehnička sredstva i dr.) te ostalih ubojitih sredstava, kako bi svi građani i svi oni koji će boraviti na našem području u miru sa svojom obitelji i prijateljima proveli božićne i novogodišnje blagdane'' naglasio je načelnik Kirin. Na području Policijske uprave istarske, prošlogodišnji blagdani protekli su u relativno povoljnom ozračju. Zabilježena su tri događaja ozljeđivanja osoba prilikom uporabe pirotehničkih sredstava, prilikom čega je jedna maloljetna osoba teže ozlijeđena, a jedan muškarac i dijete lakše. Osim toga, dogodila su se i tri požara te tri oštećenja imovine, uzrokovani pirotehničkim sredstvima. Policija je protiv četiri počinitelja, od kojih protiv dva maloljetnika, podnijela optužne prijedloge zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima, s obzirom na to da su uporabili pirotehnička sredstva II. razreda u razdoblju kad je to zabranjeno. U tim slučajevima oduzeto je ukupno 126 komada pirotehničkih sredstava II. razreda.

Tijekom trajanja akcije ''Mir i dobro'', zabilježena je jedna dragovoljna predaja eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva policiji, sukladno odredbi članka 97. Zakona o oružju, kojom prilikom je građanin predao policiji 28 komada pištoljskog streljiva, 43 komada malokalibarskog streljiva i jedan spremnik streljiva za pištolj.

Načelnik Kirin upoznao je predstavnike medija i s aktivnostima, koje će se provoditi na području Policijske uprave istarske za vrijeme trajanja akcije:

  • do kraja prvog polugodišta školske godine 2015./2016. edukacije učenika o opasnostima koje proizlaze iz uporabe pirotehničkih sredstava
  • poduzimanje pojačanih mjera sigurnosti u zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata, gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi
  • inspekcijski nadzor nad prometom pirotehničkih sredstava
  • osiguranje protočnosti i sigurnosti prometa na svim važnijim cestovnim pravcima;
  • podizanje na višu razinu nadzora državne granice radi sprječavanja nezakonitog prelaska državne granice i suzbijanja svih oblika prekograničnog kriminala
  • sprječavanje zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice.

O prodaji i vrstama pirotehničkih sredstava govorio je voditelj Inspektorata Moreno Kanciani, koji je podsjetio da se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina, u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva  razreda II., III., T1 i P1 mogu  prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja), osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva naglasio je voditelj Kanciani.

Apel građanima

Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama, mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Stoga apeliramo na građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama te da ne koriste pirotehnička sredstva izvan dozvoljenog razdoblja.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju,  neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Građani koji žele predati oružje, ne trebaju donositi oružje u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će takvo oružje preuzeti na siguran način.

veća fotografija



Stranica