Započeo 7. Međunarodni tečaj za policijske službenike u mirovnim misijama

Slika PU_I/vijesti/2012/foto zajednicka - kopija.jpg

Foto: PU istarska 

''Međunarodni tečaj za UN policijske časnike od posebne je važnosti za Ministarstvo unutarnjih poslova te je kao takav dosljedan i snažan pokazatelj reintegracije hrvatske policije u europsku policijsku obitelj'' istaknuo je danas u Valbandonu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić  prilikom otvaranja 7. Međunarodnog tečaja UN-a za policijske službenike ''UNPOC CROATIA 2012'' (United Nations Police Officers Course).

Ministar Ostojić naveo je kako Ministarstvo unutarnjih poslova u međunarodnim mirovnim misijama sudjeluje od 2000. godine. S današnjim danom Republika Hrvatska, ima 146 upućenih policijskih službenika u mirovnim misijama. U misijama UN-a, EU-a i NATO/ISAF trenutno je 18 policijskih službenika i 3 policijske službenice. ''Želio bih istaknuti vrhunsku uvježbanost i vještine koje pripadnici policije već godinama potvrđuju u međunarodnim misijama uspostave i očuvanja mira u trusnim područjima diljem svijeta,'' rekao je Ostojić.  ''Sjetimo se samo Haitija u siječnju 2010. godine, kada su dvojica naših policijskih službenika u iznimno teškoj situaciji nakon razornog potresa, profesionalno i odgovorno izvršavali svoje zadaće.“

Osim ministra unutarnjih poslova, svečanom otvaranju tečaja, kojeg MUP provodi u suradnji s UNDP-om (Programom Ujedinjenih naroda za razvoj), nazočili su i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić te stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton. Budući se ove godine obilježava i 20 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima, u ime predsjednika Republike Hrvatske otvaranju tečaja prisustvovao je zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Mate Pađen te brojni predstavnici međunarodnih organizacija i policija zemalja iz regije.

Međunarodni tečaj za obuku policijskih službenika za sudjelovanje u mirovnim misijama počeo se provoditi 2006. godine te se do 2009. godine provodio u partnerstvu s Veleposlanstvom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne irske te UN-om u Hrvatskoj, a od 2010. godine  tečaj se provodi u strateškom partnerstvu s UNDP-om. Do sada je tečaj završilo 116 policijskih službenika – predstavnika hrvatske policije i država iz regije te Iraka, Litve, Švedske, Malavija, Ugande, Jemena i Izraela.  Ovogodišnji je pak program organiziran za 23 sudionika: policijske službenike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne gore, Srbije, Slovenije, Slovačke, Norveške  i Švedske, a njima će se pridružiti i predstavnici Ministarstva obrane i vojne policije. Trening će uz domaće instruktore provoditi i 6 instruktora koji dolaze iz Austrije, Njemačke, Norveške, Slovenije, Slovačke i Švedske. Svakako je bitno naglasiti kako se tečaj provodi u skladu s visokim standardima obučavanja za mirovne misije te kako je, nakon evaluacije UN-ove službe na nadzor usklađenosti programa obuke, Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo UN-ov certifikat o usklađenosti tečaja UNPOC s UN standardima obuke za mirovne misije. Time je tečaj dobio karakter službenog UN-ovog edukativnog programa i dodatno potvrdio profesionalnost kojom Republika Hrvatska pristupa mirovnim misijama.

''Očuvanje mira leži u samom srcu misije Ujedinjenih naroda. Prema riječima Povelje UN-a, UN je osnovan 1945. godine kako bi se nadolazeće generacije spasile od strahota rata“ istaknula je u svom obraćanju Louisa Vinton. ''Trening policijskih službenika za mirovne misije u Valbandonu, kao i slični treninzi koji se nude i vojnom osoblju u Rakitiju blizu Zagreba, naglašavaju izuzetan put koji je Hrvatska prešla u svoja dva desetljeća članstva u UN-u, od zemlje primateljice pet različitih mirovnih misija UN-a u 90-tim godinama do pouzdane pružateljice osoblja i stručnosti za mirovne operacije.”

Louisa Vinton je također govorila i o novom prioritetu koji je dodan na već dugu listu zadataka mirovnih časnika, a to je da se mirovne operacije provode više u skladu s očuvanjem okoliša. Nedavni pokazatelji ukazuju na to da su mirovne operacije odgovorne za više od polovice ugljičnog otiska sustava UN-a. ''S tim u svezi, poduzimaju se koraci kako bi se promicala energetska učinkovitost i uveli solarni i drugi obnovljivi izvori u mirovne operacije, a sve kako bi se plave kacige ozelenile'' napomenula je Vinton.

U  okviru programa svečanog otvaranja tečaja predstavljena je i knjiga ''Policija u ratu: suzbijanje pobunjeništva, terorizma i nasilničkog kriminaliteta''. Knjigu je predstavio njen koautor Robert M. Perito, američki profesor, koji je nakon prigodnog govora primjerke knjige uručio ministru Ostojiću i glavnom ravnatelju policije Dominiću te ostalim visokim uzvanicima na ceremoniji otvaranja tečaja.



Stranica