Započeo UNPOC Croatia 2013.

Slika PU_I/vijesti/2013/UNPOC 2013 top.JPG

Foto: Ilustracija

''Sudjelovanje u mirovnim misijama zahtjevan je i opasan posao, ali za mnoge građane u zemljama u kojima pomažemo, Plave kacige simbol su nade u bolje sutra. Stoga vam čestitam na hrabrosti i dopustite da vam zaželim dobrodošlicu u obitelj Ujedinjenih naroda'' istaknula je danas u Valbandonu Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj, prilikom otvaranja tečaja UNPOC Croatia 2013 (United Nations Police Officers Course).

Koordinatorica Ujedinjenih naroda navela je kako očuvanje mira leži u samom srcu Ujedinjenih naroda te da trening policijskih službenika za mirovne misije u Valbandonu, kao i slični treninzi, koji se provode u Rakitju blizu Zagreba, naglašavaju izuzetan put koji je Hrvatska prošla u svoja dva desetljeća članstva u Ujedinjenim narodima, odnosno od zemlje primateljice pomoći do pouzdane pružateljice osoblja i stručnosti za mirovne operacije.

Riječ je o osmom po redu tečaju za policijske službenike koji se upućuju u mirovne misije, kojeg Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provodi u strateškom partnerstvu s UNDP-om, s kojim se po četvrti put potpisuje Sporazum o provedbi i financijskoj potpori tečaja. Osim gđe. Vinton, otvaranju tečaja prisustvovao je i američki veleposlanik Kenneth Merten te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin i načelnik Samostalnog sektora za europske integracije i međunarodne poslove Stellan Petrić.

Prisutnima se obratio i američki veleposlanik Kenneth Merten, koji je i sam tri godine sudjelovao u mirovnoj misiji na Haitiju te je svjestan bitne uloge koju mirovne misije i Ujedinjeni narodi imaju u očuvanju mira. Veleposlanik je pohvalio dosadašnju suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova, a to je potvrdio i pomoćnik ministra Nebojša Kirigin, koji je u ime ministra unutarnjih poslova zaželio srdačnu dobrodošlicu svim sudionicima tečaja i njihovim instruktorima. ''Ministarstvo unutarnjih poslova sudjeluju u mirovnim misijama od 2000. godine, a pripadnici naše policije u poslovima očuvanja mira pokazuju visoku profesionalnost i vrhunsku uvježbanosti. Drago mi je da i ove godine provodimo ovaj tečaj, i to u skladu s UN standardima obuke za mirovne misije te bih još jednom želio zahvaliti Programu Ujedinjenih naroda za razvojna svoj pomoći koju su nam pružili'' naglasio je pomoćnik ministra.     

Međunarodni tečaj za obuku policijskih službenika za sudjelovanje u mirovnim misijama do sada je završilo oko 140 policijskih službenika, predstavnika hrvatske policije i zemalja Jugoistočne Europe te Izraela, Iraka, Malavija, Norveške, Švedske, Slovačke, Slovenije, Ugande i Jemena. Ovogodišnji je program organiziran za 23 sudionika, a uz hrvatske policijske službenike i jednu službenicu vojne policije, tečaju su se odazvali i dva policijska službenika s Haitija te po jedan policijski službenik iz Češke i Turske. Trening će uz instruktore iz regije, provoditi i instruktori iz Njemačke, Norveške, Austrije i Slovačke, što dodatno potvrđuje međunarodni karakter tečaja. Svakako je bitno napomenuti kako se tečaj provodi u skladu s visokim standardima obučavanja za mirovne misije te kako je, nakon evaluacije UN-ove službe na nadzor usklađenosti programa obuke, Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo UN-ov certifikat o usklađenosti tečaja UNPOC s UN standardima obuke za mirovne misije. Time je tečaj dobio karakter službenog UN-ovog edukativnog programa i dodatno potvrdio profesionalnost kojom Republika Hrvatska pristupa mirovnim misijama.



Stranica