Zaštita temeljnih prava prioritet u obuci u sklopu projekta hrvatske i njemačke policije

  • Slika /2021/frontex25011.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska akademija MUP-a RH te njemačka Savezna policijska akademija nastavljaju obuku Zajedno na jugoistočnoj vanjskoj granici Europske unije

Foto: PU istarska

Nakon što je u siječnju prošle godine održana prva obuka policijskih službenika naziva „Zajedno na jugoistočnoj vanjskoj granici Europske unije: Učinkovitost uz visoke etičke standarde – Obuka nadzora kopnene granice uz njegov utjecaj na ljudske prava“, u Valbandonu je danas započela druga od planirane tri obuke. Kao i prošla, i ova je obuka okupila predstavnike zemalja nečlanica Europske unije koje se nalaze na zapadnobalkanskoj ruti kretanja migranata pa će tako u narednih tjedan dana 15 policijskih službenika iz Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Hrvatske imati priliku razmijeniti iskustva i ojačati svoju spremnost u zaštiti granice. 

„Uz hrvatske trenere, u obukama sudjeluju i njemački kolege Nina Sieling, Dirk Ruge, Martin Heil i Michael Marquardt. Nažalost, zbog situacije s virusom Covid-19, njemački kolege nisu mogli biti ovdje s nama, no polaznicima će održati online predavanja o ljudskim pravima i zaštiti ranjivih skupina“, istaknula je pomoćnica načelnice Policijske akademije i dugogodišnja Frontexova trenerica Mirjana Abramović i pojasnila kako je obuka rezultat dugogodišnje uspješne suradnje Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kao nositelja projekta i Savezne policijske akademije Savezne Republike Njemačke kao partnera, a održava se uz financijsku i tehničku potporu Frontexa. „Kroz ove obuke povezujemo pripadnike granične policije zemalja zapadnobalkanske rute, koja je i dalje jedna od najaktivnijih migrantskih ruta prema Europskoj uniji te ih kroz praktične vježbe pripremamo za različite izazove s kojima se mogu susresti prilikom obavljanja poslova zaštite granice Europske unije, a naglasak nam je, naravno, na aspektu zaštite temeljnih prava“, istaknula je pomoćnica Abramović. Ujedno je napomenula kako su ovakve obuke prilika za jačanje zajedništva i regionalne suradnje, promicanje timskog rada i razvijanje dobrih partnerskih odnosa. 

Kako je rekao Krešimir Kaniža iz Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Uprave za granicu, koji je uz kolege Antonia Vulasa, Matrinu Grdinić i Aleksandra Čubrila jedan od Frontexovih certificiranih trenera na ovotjednoj obuci, policijski službenici moći će usporediti iskustva rada u svojim zemljama s praksom postupanja u zemljama Europske unije. „Kroz scenarije realnih situacija uvježbat će taktiku postupanja prema migrantima u različitim situacijama, a naglasak će biti na postupanju prema ranjivim skupinama, kao što su tražitelji azila i osobe kojima je potrebna liječnička pomoć. Radit će u timovima kako bi mogli razvijati svoju vještinu timskog rada jer, kao što često ističemo na našim obukama, svaki član tima odgovoran je za uspješnost cijelog tima i ostvarenje zajedničkog cilja“, pojasnio je Kaniža. 

Zadovoljstvo sudjelovanjem na obuci koju provode hrvatska i njemačka policija iskazali su već prvog dana predstavnik crnogorske policije Miloš Ivanović i predstavnik kosovske policije Arsim Dërmaku. „Prvi put sudjelujem na ovakvom tipu međunarodne obuke te mi je drago što ću imati prilike s kolegama iz regije razmijeniti znanja i praksu postupanja prilikom zaštite i nadzora granice. Pogotovo mi je drago što ćemo se većim dijelom baviti problematikom ljudskih prava i odnosom prema ranjivim skupinama migranata“, rekao je Miloš Ivanović, a s njim se složio i predstavnik Kosova Arsim Dërmaku, koji je istaknuo kako je ovo odlična prilika za stjecanje novih znanja, koja će svakako unaprijediti rad policije i drugih službi prilikom postupanja prema migrantima. Za razliku od njih, hrvatski policijski službenik Elvis Keranović već je imao prilike sudjelovati u međunarodnim edukacijama i misijama, pa je tako prije nekoliko godina, u sklopu Frontexove međunarodne operacije, boravio u Grčkoj. „Svoje sudjelovanje u Frontexovoj misiji pamtim kao pozitivno iskustvo te mi je drago što imam prilike sudjelovati u još jednoj međunarodnoj obuci. Imao sam se prilike uvjeriti na terenu koliko ove obuke imaju smisla i koliko nas dobro pripremaju za realne situacije koje nas očekuju. Isto tako, omogućuju nam da prenosimo znanje i svoju dobru praksu postupanja implementiramo u postupanje kolega iz drugih zemalja i time im olakšamo rad“, rekao je Keranović. 

Kako bi se što bolje pripremili za obuku, za polaznike je kreiran online materijal na sustavu e-obrazovanja Policijske akademije koji su njemački kolege posebno pohvalili. 

Ovotjedna obuka provodi se uz angažman Uprave za granicu, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave istarske, a kroz nju Policijska akademija ponovno osnažuje svoju ulogu lidera u obuci granične policije, kako zemalja članica, tako i nečlanica Europske unije. „Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske ulaže znatne napore u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, a hrvatska policija posebno je senzibilizirana za rad s izbjeglicama i tražiteljima azila“, naglasila je pomoćnica Abramović i istaknula kako je krajnji cilj ovakvog uspješnog timskoga rada, kroz angažman educiranih i iskusnih policijskih službenika, zaštita ranjivih skupina te sprječavanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta.

 

 

Stranica