Završen tečaj ''UNPOC – CROATIA 2011'' i produžen certifikat UN-a

Slika PU_I/UNPOC 2011 zatvaranje.JPG

Foto: PU istarska  

Svečanom podjelom cerifikata svim sudionicima, 7. listopada je u Valbandonu završen šesti po redu međunarodni tečaj za UN policijske časnike ''UNPOC – CROATIA 2011'' (United Nations Police Officers Course).

Na dvotjednom tečaju, koji se od 26. rujna do 7. listopada održavao u policijskom obučnom centru, osim hrvatskih, sudjelovali su i policijski službenici iz Slovačke, Slovenije i Srbije.Svi su oni, zahvaljujući organizacijskoj i financijskoj potpori Ministarstva unutarnjih poslova i Programa ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), stekli teorijska i praktična znanja koja će im pomoći prilikom obavljanja službenih zadaća u mirovnim misijama. Osim nacionalne pripadnosti polaznika, međunarodni aspekt tečaja vidljiv je i u činjenici da su njegovu važnost prepoznale i austrijska, njemačka, slovenska i švedska vlada, koje su uputile svoje instruktore, a osim njih i predavača iz Ministarstva unutarnjih poslova, na tečaju su sudjelovali i predavači UN Country tima Hrvatska.

Svakako je bitno naglasiti kako se tečaj provodi u skladu s visokim standardima obučavanja za mirovne misije te kako je, nakon evaluacije UN-ove službe na nadzor usklađenosti programa obuke, u veljači 2008. godine Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo UN-ov certifikat o usklađenosti tečaja UNPOC s UN standardima obuke za mirovne misije. Time je tečaj dobio karakter službenog UN-ovog edukativnog programa i dodatno potvrdio profesionalnost kojom Republika Hrvatska pristupa mirovnim misijama. S obzirom na kvalitetu tečaja i trud koji su uložile sve uključene osobe, ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Ministarstva unutarnjih poslova g. Filip Dragović s ponosom je naglasio kako je svega dan prije svečane ceremonije zatvaranja, dakle 6. listopada, produžen UN-ov certifikat o usklađenosti UNPOC-a s UN standardima obuke.

Osim ravnatelja Uprave za europske integracije i međunarodne odnose, svečanoj ceremoniji zatvaranja tečaja nazočila je i  gđa. Louise Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda. Kao  stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj,  gđa. Vinton čestitala je Ministarstvu unutarnjih poslova na produženju certifikata i samom provođenju tečaja UNPOC. Nakon što je svim polaznicima tečaja zaželjela dobrodošlicu u obitelj Ujedinjenih naroda i uspjeh u daljnjem radu, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj podijelila im je diplome, odnosno certifikate o uspješno završenoj obuci za mirovne misije. Tečaj ''UNPOC – CROATIA 2011'' završilo je 17 polaznika, 14 iz Hrvatske te po jedan iz Slovačke, Slovenije i Srbije, a kao najbolji polaznik tečaja istaknuo se policijski službenik Nikola Emanović (RH).

Ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose g. Filip Dragović u svom je obraćanju prisutnima zahvalio ustrojstvenoj jedinici UN-a za mirovne misije i gđi Vinton na suradnji i potpori koju pružaju tečaju i Ministarstvu unutarnjih poslova, uz nadu kako će se uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti. Prisjećajući se prvog UNPOC-a i njegovih polaznika, g. Dragičević ja sa zadovoljstvom istaknuo kako se iz godine u godinu povećava broj kandidata zainteresiranih za mirovne misije. Uz posebnu zahvalu stranim kolegama koji su sudjelovali u obuci, bilo kao polaznici ili kao instruktori,  ravnatelj Uprave naglasio je kako upravo ta raznolikost pokazuje da policijski službenici u svim zemljama rade isti posao te da kako bi uspješno obavili svoje zadaće u mirovnim misijama moraju surađivati, odnosno raditi zajedno. Uz uputu da poštuju ljude i zemlju u koju odlaze te da dostojno predstavljaju odoru koju nose, g. Dragičević još je jednom zahvalio svim sudionicima tečaja ''UNPOC – CROATIA 2011''.



Stranica