Završio Mjesec borbe protiv ovisnosti

Slika PU_I/vijesti/2012/IMG_2437.JPG

Kako bi se upozorila javnost na problem svih oblika ovisnosti, Policijska uprava istarska je nizom preventivnih i represivnih aktivnosti prigodno obilježila međunarodni Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Foto: PU istarska

Kako bi se upozorila javnost na problem svih oblika ovisnosti, Policijska uprava istarska je nizom preventivnih i represivnih aktivnosti prigodno obilježila međunarodni Mjesec borbe protiv ovisnosti. U provođenju aktivnosti, istarskoj policiji su se kao partneri pridružili  Obiteljski centar Istarske županije, Služba za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Grad Pula, Crveni križ iz Pule, Udruga ''Institut'' i kampanja ''Bježi! Via!''. Budući je Mjesec borbe završio 15. prosinca, danas je u Policijskoj upravi istarskoj održana tiskovna konferencija na kojoj su predstavljana aktivnosti koje su se provele tijekom navedenog mjeseca.

Prva zajednička aktivnost policija i partnera provedena je već 15. studenog dana na pulskoj Portarati, gdje su se građanima dijelili promotivni materijali o svim oblicima ovisnosti. U razgovoru sa stručnim osobama zainteresirani su građani tako mogli dobiti korisne informacije o tome što je uopće ovisnost, koji su njeni uzorci, posljedice te koji se preventivni pristupi primjenjuju u cilju njezina suzbijanja. U nastavku mjeseca uslijedile su radionice Crvenog križa za učenike osmih razreda pulskih osnovnih škola na temu Mladi i rano pijenje alkohola, obzirom je alkohol prvo sredstvo ovisnosti koje mladi probaju, a s njim se najčešće po prvi put susretnu upravo u obiteljskom domu. Uz nekoliko prigodnih info punktova policije te vladinih i nevladinih udruga, u osnovnim školama diljem Istre policijski službenici održali su i edukacije učenika o različitim vrstama ovisnosti, od ovisnosti o drogama i alkoholu do ovisnosti o kockanju, internetu i duhanu. Mlade se na taj način nastojalo upozoriti na problem ovisnosti, koje su posljedice ovisnosti te kako i od koga mogu zatražiti pomoć. Osim toga, u organizaciji Obiteljskog centra Istarske županije održana je tribina za mlade ''Slobodni i ne-ovisni'', kao i tematski susreti članova klubova liječenih alkoholičara i njihovih obitelji, dok je Udruga ''Institut'' također organizirala zanimljivu tribinu pod nazivom ''Jedan dan zajedno'' na temu ovisnosti o kockanju.

Osim po pitanju prevencije, policijski službenici u Mjesecu borbe protiv ovisnosti provodili su i represivne mjere u vidu pojačanih aktivnosti u cilju smanjenja dostupnosti droge na tržištu, pojačanih aktivnosti u cestovnom prometu (testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu), pojačanih aktivnosti u cilju suzbijanja krijumčarenja droge te pojačanih kontrola  prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama.  Od 15. studenog do 15. prosinca policijski službenici kazneno su prijavili22 osobe radi sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe opojnih droga te su zaplijenili 2 781 grama marihuane, zatim 24,52 grama i 0,60 ml heroina, 1,4 grama MDMA, 0,85 grama amfetamina, 0,45 grama kokaina, 0,3 grama hašiša, 30 tableta heptanona i 17 tableta ostalih lijekova s popisa opojnih droga. Od istraživanja koja su provedena, svakako je za istaknuti postupanje policijskih službenika Odjela kriminaliteta droga, koji su 29. studenog u Mutilskoj ulici u Puli uhitili 62-godišnjeg makedonskog državljanina. Pretragom njegovog doma pronađeno je pet paketa s ukupno 2 752  grama  suhe  zelene  materije,  nalik  na  marihuanu,  a  u  nastavku  kriminalističkog  istraživanja utvrđeno je kako je 62-godišnjak drogu nabavio od 31-godišnjaka s područja Marčane. Kod 31-godišnjaka su pak policijski službenici 11. prosinca pronašli više paketića s 11,2 grama bijele praškaste materije, zatim 0,85 grama suhe zelene materije i 0,1 gram smeđe praškaste materije. Sva pronađena droga je oduzeta, a dvojica muškarca su privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske te se protiv njih podnose kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Puli.

Svim tim preventivnim i represivnim aktivnostima koje je Policijska uprava istarska provela od 15. studenog do 15. prosinca nastojalo se upozoriti javnost da je ovisnost ozbiljan društveni problem, u čije rješavanje se trebaju uključiti svi relevantni subjekti jer se samo zajedničkim naporima možemo uspješno boriti protiv zlouporabe svih sredstava ovisnosti.



Stranica