Zbog prometnih prekršaja dobili visoke novčane kazne

Slika /2022/policija rotacija.jpg

Policijski službenici su tijekom vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju povećanja stanja sigurnosti u prometu

Foto: Ilustracija
 
U dane vikenda od 16. do 18. prosinca na području PU istarske evidentirano je osam prometnih nesreća u kojima je nastala samo materijalna šteta te nije bilo stradalih osoba. Alkohol kao uzrok evidentiran je u dvije prometne nesreće (najveća utvrđena koncentracija 1.93 g/kg).
 
Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 441 vozač/vozilo. Iz prometa je isključeno 34 vozača i 3 vozila. Utvrđeno je 209 prekršaja, od kojih izdvajamo:
  • nepropisna brzina – 96 prekršaja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 14 prekršaja,
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 28 prekršaja,
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 6 prekršaja,
  • neregistrirano i tehnički neispravno vozilo – 3 prekršaja
  • upravljanje vozilom prije stjecanja prava  – 1 prekršaj
  • upravljanje vozilom za vrijeme izrečene zabrane upravljanje – 1 prekršaja
  • ostali prekršaji – 60 prekršaja
 
Pazinska je policija u petak, 16. prosinca oko 22.15 sati na cesti DC-44 kod odvojka za naselje Selca zaustavila i kontrolirala automobil Mercedes, riječke registracijske oznake kojim je upravljao 51-godišnjak. Policijski službenici alkotestirali su vozača i utvrdili da upravlja vozilom pod utjecajem od 2.01 promila. Muškarac je smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te se protiv njega podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu poradi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Prometna je policija 18. prosinca oko 00.55 sati zaustavila i kontrolirala 26-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom Hyundai, pulske registracijske oznake, kolnikom Valdebečkog puta. Budući da je odavao znakove da vozi pod utjecajem alkohola,  ponuđeno mu je alkotestiranje što je vozač prihvatio te mu je očitana koncentracija od 1.01 promil. Također, vozaču je ponuđeno ispitivanje prisutnosti droga u organizmu, što je odbio. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama mladić je prekršajno kažnjen sa novčanom kaznom u iznosu od 15.000 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od šest mjeseci.
 
Porečka je policija istoga dana oko 3.50 sati kod Sancije Vergotini zaustavila i kontrolirala osobni automobil Peugeot, pulske registracijske oznake, kojim je upravljao 18-godišnjak. Vozaču je ponuđeno testiranje na prisutnost alkohola u organizmu, što je isti izričito odbio. S obzirom da je postojala opravdana bojazan da će nastaviti sa činjenjem prekršaja, vozač je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je, poradi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odradio novčanu kaznu od 7.500 kuna i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Stranica