U Poreču potpisan ugovor o sufinanciranju međunarodne policijske suradnje

Slika /topvijesti/godina_2009/kolovoz/porec_potpisaivanje.JPG

Ministar turizma Bajs i načelnik PU istarske Kozlevac jučer su u potpisali ugovor prema kojem će Ministarstvo turizma sufinancirati projekt međunarodne policijske suradnje s 200 tisuća kuna.

Ministar turizma Damir Bajs i načelnik Policijske uprave istarske Loris Kozlevac u Policijskoj postaju Poreč jučer su potpisali Ugovor o sufinanciranju Projekta međunarodne policijske suradnje koji MUP RH provodi vrlo uspješno od 2006. godine. Ministarstvo turizma za  projekt će izdvojiti 200 tisuća kuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i
načelnik Odjela za javni red u Ravnateljstvu policije Ivica Porubić, načelnik PP Poreč Valter Opašić, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, direktor TZ IŽ Tomislav Popović, pročelnik Odjela za turizam Denis Ivošević i predsjednik TZ IŽ Veljko Ostojić.

Načelnik Odjela za javni red Ivica Porubić istaknuo je kako je tijekom ljetne sezone 2007. godine u Hrvatskoj boravilo 14 stranih policajaca, dok će ove godine u Hrvatskoj boraviti 53 policajca iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Francuske, Češke i Slovačke. U Hrvatskoj će prvi put, sa sjedištem u Rijeci, boraviti i devet policijskih službenika iz ekipe Interpola.

Načelnik Loris Kozlevac istaknuo je da tijekom srpnja i kolovoza dva policajca iz Njemačke pomažu policijskim službenicima Policijske postaje Poreč u ophodnji, rješavanju svakodnevnim sitnih problema s turistima iz Njemačke i na graničnim prijelazima dok dvoje austrijskih policajaca pomažu policijskim službenicima u Umagu. Također je istaknuo da je turistička sezona usprkos velikom broju turista, što se tiče intervencija policije protekla mirno. Načelnik  PU istarske ocijenio je stanje sigurnosti u Istri za sad dobrim.

Istodobno, tijekom prvog vikenda u mjesecu kolovozu u Hrvatsku je na istarskim graničnim prijelazima u Hrvatsku ušlo 210 tisuća turista ili 8 posto više nego 2008. godine u istom razdoblju.

Ministar turizma Damir Bajs, ocjenjujući dosadašnji tijek ovogodišnje turističke sezone, rekao je kako je projekt međunarodne policijske suradnje vrlo dobar s obzirom da je sigurnost, posebice kao subjektivni dojam, u turizmu vrlo važan detalj u kojemu prisutnost stranih policajaca ima značajnu ulogu.

Nakon sastanka, ministar turizma i načelnik Policijske uprave sa suradnicima otišli su u ophodnju porečkom rivom s njemačkom policajkom Dorte Stallbaum i policajcem Bernd Henstschelom, koji su im pokazali na koji način svakodnevno komuniciranju s hrvatskim kolegama i turistima.



Stranica