Akcija Djeca prijatelji u prometu

Slika PU_I/vijesti/2009/09/djeca_ prijateljiw.jpg
Foto: PU istarska
U prostorijama PU istarske  je danas, 3. rujna , održana tiskovna konferencija na kojoj su djelatnici Sektora policije PU istarske prezentirali akciju "Djeca, prijatelji u prometu", koja će započeti s  prvim danom nove školske godine, 7. rujna, sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa.

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i spriječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih koji u prometu samostalno sudjeluju prvi put.  

Dosadašnja iskustva pokazala su kako su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prijelazu preko ulice, igri na kolniku, bilo na putu do škole ili čak kao putnici u vozilu. Trenutak neopreznosti, za najmlađe prečesto ima kobne posljedice.

U 2008. godini na području PU istarske stradalo je 141 dijete (u dobi od 1 do 16 godina, od toga 2 djeteta smrtno su stradala, 19 ih je zadobilo teže tjelesne ozljede, dok je 121 dijete zadobilo lakše tjelesne ozljede. 36 djece stradalo je u svojstvu pješaka, od toga: jedno dijete je smrtno stradalo, 3 su djeteta zadobila teže tjelesne ozljede, dok je 32 djece zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Na području PU istarske u 115 škola , u školskoj godini 2009/2010 u prvi razred krenuti će oko 1725 djece.

I ove, kao i prethodnih godina, policijski će službenici, zajedno s ravnateljima, pedagozima i  učiteljima organizirati  dvadeset minutna predavanja i razgovore s polaznicima prvih razreda osnovnih škola. Glavni je cilj učenike, roditelje i učitelje upoznati s osnovnim pravilima sudjelovanja djece u prometu. Isto tako policija će biti nazočna na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu, jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same. 

Tijekom rujna, svakog će dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, policijski službenici pojačano djelovati na prilaznim ulicama, te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji. 

Osim preventivnih aktivnosti policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, parkiranja i propuštanje pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.

Policija još jednom upućuje apel svim vozačima da u blizini škola voze s pojačanim oprezom, te minimalnom brzinom kako bi se izbjegle tragedije, jer djeca bez životnog i prometnog iskustva ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Akcija "Djeca, prijatelji u prometu" trajat će do kraja rujna.



Stranica