Petorica prijavljena zbog kaznenog djela Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti

Slika PU_I/dimovodna- cijevw .jpg

Dana, 28. prosinca oko 2.30 sati, zaprimljena je dojava s HMP u Rovinju da je u OB Pulu u teškom stanju trovanja prevezena četveročlana obitelj iz mjesta Sošići kraj Rovinja. Prilikom hospitalizacije u OB Puli kod tri su člana obitelji (45-godišnjeg oca, 46-godišnje majke i njihovog malodobnog sina, utvrđeni teški oblici trovanja, dok je kod drugog malodobnog sina konstatiran lakši oblik trovanja.

Foto: PU istarska

Dana, 28. prosinca oko 2.30 sati, zaprimljena je dojava s HMP u Rovinju da je  u OB Pulu u teškom stanju trovanja prevezena   četveročlana  obitelj iz mjesta Sošići kraj Rovinja. 

Prilikom hospitalizacije u OB Puli kod tri  su člana obitelji, 45-godišnjeg oca, 46-godišnje majke i njihovog malodobnog sina, utvrđeni teški oblici trovanja, dok je kod drugog malodobnog sina  konstatiran lakši oblik trovanja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem i vještačenjem plinskog kotla utvrđeno je da je došlo do trovanja ugljičnim monoksidom zbog neispravne instalacije dimovoda, odnosno  nepravilne montaže odvoda dimovodnog sustava zbog čega su dimni plinovi u velikoj količini ulazili u prostor kotlovnice, te iz kotlovnice u kuću, dok je uzrok velike brzine stvaranja ugljičnog monoksida loše podešen plamenik kotla, a koji je producirao oko osam puta veću količinu plina CO od one koju predviđa proizvođač. Osnovano se  sumnja da su ovlašteni distributeri UNP-ukapljenog naftnog plina TD Butan Plin , 42-godišnjak  iz Rijeke kao odgovorna osoba u prostrojenju, 32-godišnjak s područja  Marčane kao  vlasnik obrta Varkom ,  i 58-godišnjak iz Pule serviser navedenog obrta , te 60-godišnjak  i 32-godišnjak počinili kazneno djelo Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti na štetu četveročlane obitelji. Kazneno djelo počinjeno je na način jer su za izgradnju i ispitivanje plinskih instalacija, kao i montažu odvoda dimovodnog sustava angažirane stručno neosposobljene osobe  60-godišnjak s područja Svetvinčenta  i  i 32-godišnjak s područja Kaštelira Labinci. Također, se osnovano sumnja da je prije probnog puštanja plinskog kotla u rad, od strane distributera plina isporučen plin, a od strane 32-godišnjeg vlasnika obrta i 58-godišnjeg servisera  usmeno odobreno oštećenom da koristi plinsko postrojenje, iako im je bila poznata činjenica da od PU istarske odnosno Inspektorata unutarnjih poslova nisu  ishođena potrebita  odobrenja za korištenje. Protiv sve petorice slijedi podnošenje adekvatne kaznene prijave redovnim putem.



Stranica