"Manje oružja - manje tragedija"

Slika PU_I/vijesti/2010/oruzjew.jpg

U narednom će periodu kontakt-policajci na području PU istarske pojačati aktivnosti u cilju senzibiliziranja građana na predaju oružja koje ilegalno posjeduju.

Foto: Ilustracija 

U narednom će periodu kontakt-policajci na području PU istarske pojačati aktivnosti u cilju senzibiliziranja građana na predaju oružja koje ilegalno posjeduju.

         

Ilegalno posjedovanje oružja i eksplozivnih sredstava uvijek predstavlja opasnost. Nažalost, u nesrećama najčešće stradavaju djeca ili mlađi članovi uže obitelji takvog posjednika ilegalnog oružja. Posjednici ilegalnog oružja i eksplozivnih sredstava trebali bi razmisliti što predstavlja takvo oružje za njih i njihovu obitelj jer tragedije se događaju iznenada i bez najave. Tragedije se ipak mogu izbjeći ako posjednici iz svoga doma uklone  ilegalno oružje i eksplozivna sredstva. Neki to čine na pogrešan način tako da opasno oružje i eksplozivna sredstva odbacuju u prirodu ili u kontejnere za smeće, te na takav način ugrožavaju sigurnost drugih ljudi iz svoje okoline.

Novčane kazne za neovlašteno držanje vatrenog oružja su vrlo visoke. Za onoga tko neovlašteno nabavi, drži, nosi, izradi, proda, razmijeni ili ustupi drugom oružje koje je Zakonom o oružju zabranjeno, propisana je  novčana kazna od 10.000,00 do 100.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Zabranjeno oružje su: vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacači, automatsko vatreno  oružje, vatreno oružje koje je skriveno u dugim predmetima, streljivo s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima, vojno oružje, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi i poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu, koje je slično automatskom vatrenom oružju. 

Zakonom o oružju koji je objavljen u Narodnim novinama br. 63/2007. u članku 97 propisano je da su građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje, dužni  posjedovanje oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje i onesposobljavanja. Nadležno tijelo će preuzeti oružje i streljivo na mjestu na kojem se ono nalazi. Ako građanin policiji prijavi posjedovanje oružja prije poduzimanja izvidnih radnji policije, sukladno Zakonu o prekršajima, ili prije započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih istražni radnji, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno prije početka primjene policijskih ovlasti utvrđenih Zakonom o policiji, neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Svatko tko ilegalno posjeduje oružje može ga iz svoga doma ukloniti  na vrlo jednostavan način tako da pozove policiju na telefon 92 ili se obrati svom kontakt-policajcu te ih obavijesti da želi predati oružje. Nakon takve obavijesti policijski službenici doći će na traženo mjesto i preuzeti oružje. Nije potrebno da posjednik oružja sam dira ili nosi oružje jer je najsigurnije da to učini za to osposobljeni policijski službenik. Od građana koji preda oružje neće se uzimati nikakvi podaci i neće se protiv njega pokretati kazneni niti prekršajni postupak. “




Stranica