Obavijest , traktori i radni strojevi u prometu

Slika PU_I/vijesti/2010/traktoriweb.jpg

U 2009. godini evidentirano je 17 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači s traktorima i radnim strojevima (16 vozača traktora i 1 vozač radnih strojeva), u tim prometnim nesrećama stradalo je 6 osoba (3 vozača traktora zadobila TTO, i 3 LTO).

           U 2009. godini evidentirano je 17 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači s traktorima i radnim strojevima (16 vozača traktora i 1 vozač radnih strojeva), u tim prometnim nesrećama stradalo je 6 osoba (3 vozača traktora zadobila TTO,  i 3 LTO).

           Događanje prometnih nesreća i stradavanje ove kategorije vozača u prometu na cestama treba promatrati sa aspekta vozača koji često upravljaju tom kategorijom vozila prije stjecanja prava na upravljanje, upravljaju pod utjecajem alkohola ili upravljaju vozilima koja nisu tehnički ispravna i nisu registrirana kao i njihova priključna vozila koja u većini slučajeva isto tako nisu tehnički isprava a rijetko su i registrirana. 

           Upozoravamo sve sudionike u prometu da se na našim prometnicama očekuje povećani promet traktora i radnih strojeva poradi proljetnih radova.

            Dužnost svakog vozača traktora i radnog stroja je da prije uključivanja vozila u promet očiste blato i dr. kako ne bi isto nanijeli na suvremeni kolnički zastor i time ugrozili promet koji se kreće tom prometnicom. 
          
            Zakonom o sigurnosti na cestama određeno je da vozači mogu upravljati vozilima one kategorije za koji su osposobljeni i koja im je upisana u vozačku dozvolu, te je propisano da vozila mogu sudjelovati u prometu ako su tehnički ispravna i ako su uredno registrirana.
 

            Slobodni smo izvijestiti sve vlasnike traktora da se tehnički pregledi mogu obaviti i izvan stanica za tehnički pregled, na terenu (tj. na mjestima većeg okupljanja građana npr. na sajmovima, trgovima u mjestima gdje ima registriran veći broj traktora) u organizaciji stanica za tehnički pregled uz odobrenje policije. 

            KAZNENE ODREDBE ZA NAJČEŠĆE PREKRŠAJE VOZAČA TRAKTORA I RADNIH STROJEVA:
 

            Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje (bez vozačkog ispita).

             Novčanom kaznom od 500,00 kuna kaznit će se vozač koji ne zaustavi vozilo i ne ukloni blato sa kotača prije dolaska na suvremeni kolnički zastor.
 
            Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja traktorom i radnim strojem koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole. 

            Novčanom kaznom od 1.000,00 kuna kaznit će se vozač koji u prometu na cestama upravlja vozilom koji nema ispravne propisane uređaje za upravljanje, uređaje za zaustavljanje, uređaje za spajanje vučnog i priključnog vozila ili gume.

 
 


Stranica