Stanje sigurnosti cestovnog prometa

Slika PU_I/vijesti/2010/vikend0310.JPG

Stanje sigurnosti cestovnog prometa za vikend 19. do 21. ožujaka. Proteklog vikenda od 19. do 21. ožujka na istarskim prometnicama evidentirano je ukupno 13 prometnih nesreća, od čega 2 prometne nesreće s povrijeđenim osobama u kojima su 2 osobe zadobile lake tjelesne povrede te 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su vezane uz neprilagođenu brzinu u 6 prometne nesreće te oduzimanje prednosti prolaza u 2 prometnih nesreća, a prisutnost alkohola utvrđena je kod vozača u 3 prometne nesreće.

 Proteklog vikenda od 19. do 21. ožujka  na istarskim prometnicama evidentirano je ukupno 13 prometnih nesreća, od čega 2 prometne nesreće s povrijeđenim osobama u kojima su 2 osobe zadobile lake tjelesne povrede te 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom.


Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su vezane uz neprilagođenu brzinu u 6 prometne nesreće te oduzimanje prednosti prolaza u 2 prometnih nesreća, a prisutnost alkohola utvrđena je kod vozača u 3 prometne nesreće. 

 

Policijski službenici u kontroli i nadzoru prometa ukupno su kontrolirali 539 vozila, a utvrdili su 264 prometnih prekršaja, kako slijedi;

 

_ nepropisna brzina 93 prekršaja,

_ nepropisno pretjecanje 32 prekršaja,

_ vožnja pod utjecajem alkohola 31 prekršaja,

_ vožnja pod utjecajem droga 3 prekršaja,

_ nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu 5 prekršaja,

_ vožnja „neregistriranim“ motornim vozilom  9 prekršaja,

_ upravljanje mot.vozilom prije stjecanja prava na upravljanje 2 prekršaja,

_ upravljanje pod zabranom 2 prekršaja,

_ korištenje mobitela za vrijeme vožnje 6 prekršaja,

_ nevezivanje sigurnosnog pojasa 11 prekršaja,

_ ostalo 70 prekršaja.

 

Iz prometa je isključeno 39 vozača i 9 vozila.

 

Zbog kršenja prometnih propisa, policijski službenici uhitili ili smjestili u posebne prostrije ukupno  10  vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga ili odbijanja alkotestiranja. U tri slučaja policijski službenici utvrdili su da su vozači motornih vozila upravljali vozilima dok im je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, a budući da ovo prekršajno djelo ima obilježja kaznenog djela protiv vozača slijede i kaznene prijave.    

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je kod 37-godišnjeg vozača iz Rovinja, kojemu je izmjerena koncentracija alkohola od 2,17 g/kg alkohola u organizmu. Zbog opasnosti da će ponoviti istovjetni prekršaj osoba je smještena u posebne prostorije dok ne prestanu razlozi zbog kojih je smješten u posebne prostorije (do 12 sati).   



Stranica