Stanje na istarskim prometnicama tijekom vikenda

Slika PU_I/kontr.-brzinew.jpg

Proteklog vikenda od 23 do 25. travnja na istarskim prometnicama evidentirano je ukupno 19 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s povrijeđenim osobama i 15 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U spomenutim prometnim nesrećama sedam je osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Foto: Ilustracija

Proteklog vikenda od 23 do 25. travnja na istarskim prometnicama evidentirano je ukupno 19 prometnih nesreća, od čega  četiri  prometne nesreće s povrijeđenim osobama i 15 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U spomenutim prometnim nesrećama sedam je osoba  zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su vezane uz neprilagođenu brzinu u 12 prometnih nesreća, a prisutnost alkohola u prometnim nesrećama utvrđena je kod četiri vozača. 

Policijski službenici u kontroli i nadzoru prometa ukupno su kontrolirali 444 vozila, a utvrdili su 311 prometnih prekršaja, kako slijedi;

·         nepropisna brzina, 84 prekršaja

·         nepropisno pretjecanje, 41 prekršaja

·         vožnja pod utjecajem alkohola, 33 prekršaja

·         vožnja pod utjecajem droga, 3 prekršaja

·         nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu, 6 prekršaja

·         vožnja „neregistriranim“ motornim vozilom,  7 prekršaja

·         upravljanje mot.vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja

·         korištenje mobitela za vrijeme vožnje, 9 prekršaja

·         nevezivanje sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja

·         ostalo 102 prekršaja.

Iz prometa je isključeno 37 vozača i 8 vozila.

Zbog kršenja prometnih propisa, policijski službenici uhitili i  smjestili u posebne prostrije ukupno  9  vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga ili odbijanja alkotestiranja.
 
Najveća koncentracija alkohola utvrđena je kod 30-godišnje vozačice iz Umaga, kojom prilikom je vozačici izmjerena koncentracija alkohola u organizmu od 2,09 g/kg. Zbog opasnosti da će ponoviti istovjetni prekršaj vozačica je smještena u posebne prostorije do prestanka razloga zbog kojih je smještena u posebne prostorije (do 12 sati).   
 

U tri slučaja policijski službenici utvrdili su da su vozači motornih vozila upravljali vozilima dok im je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, a budući da ovo prekršajno djelo ima obilježja kaznenog djela protiv vozača slijede i kaznene prijave.    



Stranica