Od 25. do 29. listopada u Valbandonu je održan regionalni program obuke „Neposredno osiguranje štićenih osoba u specifičnim okolnostima“

Slika PU_I/ValbandonWeb.jpg

U sklopu provedbe regionalnog projekta obuke u Neposrednom osiguranju štićenih osoba u specifičnim okolnostima, policijski službenici Ravnateljstva policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti i Ureda glavnog ravnatelja su u razdoblju od 28. rujna 2010. do 01. listopada 2010. godine, posjetili institucije u Republici Francuskoj u čijoj je nadležnosti zaštita štićenih osoba. Inicijator i financijer navedenog projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Francuske, putem svojeg časnika za vezu smještenog u Republici Sloveniji gospodina Dominique FUCHS-a (Attaché de Sécurité Intérieure, Ambassade de France en Slovénie), a u projekt su osim policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske uključeni i policijski službenici koji se bave neposrednim tjelesnim osiguranjem štićenih osoba iz Republike Crne Gore, Republike Slovenije i Republike Srbije. Provedba projekta je zamišljena kroz tri modula.

U sklopu provedbe regionalnog projekta obuke u Neposrednom osiguranju štićenih osoba u specifičnim okolnostima, policijski službenici Ravnateljstva policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti i Ureda glavnog ravnatelja su u razdoblju od 28. rujna 2010. do 01. listopada 2010. godine, posjetili institucije u Republici Francuskoj u čijoj je nadležnosti zaštita štićenih osoba.

Inicijator i financijer navedenog projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Francuske, putem svojeg časnika za vezu smještenog u Republici Sloveniji gospodina Dominique FUCHS-a  (Attaché de Sécurité Intérieure, Ambassade de France en Slovénie), a u projekt su osim policijskih službenika  Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske uključeni i policijski službenici koji se bave neposrednim tjelesnim osiguranjem štićenih osoba iz Republike Crne Gore, Republike Slovenije i Republike Srbije. Provedba projekta je zamišljena kroz tri modula. 

Prvi modul održan je u vremenu od 28. rujna 2010. do 01. listopada 2010. godine u Parizu, u Francuskoj tijekom koje je predstavljen rad i ustroj specijalne jedinice francuske žandarmerije „Groupe d Intervention de la Gendarmerie Nationale – GIGN“ te jedinice francuske policije „Service de Protection des Hautes Personnalites – SPHP“. 

Drugi modul predmetnog projekta održan je u Republici Hrvatskoj od 25. do 29. listopada 2010. godine u Valbandonu, gdje su se provodile aktivnosti vezane uz razmjenu profesionalnih iskustava, vještina i taktika postupanja u osiguranju štićenih osoba na moru, odnosno tijekom korištenja plovila te tijekom njihova posjeta kriznim i post konfliktnim područjima.

Održavanje trećeg modulaplanirano je  za razdoblje od 22. do 26. studenog 2010. godine u Sloveniji (Pokljuka), kada će se policijski službenici uvježbavati u osiguranju štićenih osoba tijekom zimovanja, alpskog i nordijskog skijanja, planinarenja te drugih oblika boravka u planinama.

Ovakav oblik suradnje i treninga na ovom specifičnom području do sada nije bio održan, a iznimno je koristan s obzirom na česte međusobne posjete dužnosnika između zemalja u regiji. 

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske sudjeluje u projektu kao domaćin i suorganizator. 

Sinoć, oko 20,30 sati u Valbandonu održano je svečano zatvaranje regionalnog programa obuke instruktora u nazočnosti načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti g. Davora Blaževića, kojom prilikom su učesnicima uručeni certifikati o uspješno dovršenoj obuci.



Stranica