Oprezno u prometu - mogući zimski uvjeti na cestama

Slika PU_I/zimskiuvjeti.jpg

Prema vremenskoj prognozi u slijedećih nekoliko dana očekuju se nepovoljni vremenski uvjeti za vožnju, prije svega zbog kiše i sumaglice te niskih temperatura oko ledišta koja će se pojaviti posebice u unutrašnjosti Istre

Foto: PU istarska

Prema vremenskoj prognozi u slijedećih nekoliko dana očekuju se nepovoljni vremenski uvjeti za vožnju, prije svega zbog kiše i sumaglice te niskih temperatura oko ledišta koja će se pojaviti posebice u unutrašnjosti Istre. U takvim uvjetima opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima, a brzinu kretanja potrebno je prilagoditi uvjetima na cesti zbog moguće pojave poledice na kolniku u noćnim i ranojutarnjim satima, posebice na pojedinim dijelovima cesta kao što su usjeci, mostovi, podvožnjaci, zavoji itd.     

Osim što je način vožnje potrebno prilagoditi uvjetima ne cesti, treba pripremiti i motorno vozilo za zimske uvjete vožnje i nabaviti zimsku opremu. Kod guma, obavezno provjerite stanje guma (zimske gume ili ljetne gume s utorima od 4 mm) i tlaka u njima, jer zrak u gumama na niskim temperaturama smanjuje volumen, valja pripaziti i na antifriz, akumulator, kočnice te tekućinu za čišćenje stakala, provjerite da li imate lance za snijeg koji se moraju nalaziti u vozilu pripravne za postavljanje na pogonske kotače ako zatreba, tj. ako su proglašeni zimski uvjeti na cestama.    



Stranica