Stanje sigurnosti prometa na cestama za vikend od 17. do 19. prosinca

Slika PU_I/alkotest02.jpg

Na području PU istarske od 17. do 19. prosinca dogodile se ukupno 33 prometnih nesreća, od toga s ozlijeđenim osobama bilo je 7 prometnih nesreća dok je s materijalnom štetom bilo 26 prometnih nesreća.

Foto: ilustracija

Tijekom vikenda na području PU istarske proglašeni su zimski uvjeti za unutrašnjost Istre dana 17.12.2010. godine u 13,30 sati, dok su za područje cijele Istre proglašeni u 17,30 sati, a ukinuti su dana 18.12.2010. godine u 13,30 sati za većinu državnih i županijskih cesta.

Na području PU istarske od 17. do 19. prosinca dogodile se ukupno  33 prometnih  nesreća, od toga s ozlijeđenim osobama bilo je  7 prometnih  nesreća dok je s materijalnom štetom bilo  26 prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama stradalo je ukupno  9 osoba koje su zadobile  lakše tjelesne ozljede.

Od ukupnog broja PN, 81% prometnih nesreća dogodilo se na snijegu, mokrom ili skliskom kolniku zbog poledice.

 Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su:

- neprilagođena brzina kretanja u 21 prometnoj  nesreći,  

- alkohol u prometnim nesrećama utvrđen  je kod  5  vozača.

 

Ukupno je kontrolirano 286 vozila i utvrđeno je: 160 prometnih prekršaja, kako slijedi;

- nepropisna brzina  32  prekršaja,

- nepropisno pretjecanje 12 prekršaja,

- vožnja pod utjecajem alkohola 10 prekršaja,

- prije stjecanja prava na upravljanje mot. vozilima 1 prekršaj,

- vožnja „neregistriranim" motornim vozilom 8 prekršaja

- korištenje mobitela za vrijeme vožnje 8 prekršaja,

- nevezivanje sigurnosnog pojasa  26 prekršaja.

Iz prometa je isključeno 12 vozača i 7 vozila.

 Događaji tijekom vikenda:

Dana 17. prosinca oko 14,25 sati 55–godišnjak iz Buja uzrokovao je prometnu nesreću na način da je upravljao osobnim automobilom marke Opel   kolnikom županijske ceste 5070 iz smjera Brtonigle u smjeru Bužinije, iako je u organizmu imao alkohola 1,35 g/kg , a da brzinu kretanja nije prilagodio stanju ceste i atmosferskim prilikama (kolnik prekriven snijegom – zimski uvjeti), kojom prilikom je s vozilom u lijevom zavoju izletio van kolnika gdje je udario u stablo.

Dana 17. prosinca oko 18,20 sati 49–godišnjak iz Fažane uzrokovao je prometnu nesreću na način da je upravljao osobnim automobilom marke Fiat  kolnikom nerazvrstane ceste iz smjera Juricana u smjeru Kranceta, iako je u organizmu imao alkohola 2,47 g/kg,a da brzinu kretanja nije prilagodio stanju ceste i atmosferskim prilikama (kolnik prekriven snijegom – zimski uvjeti) bez zimske opreme, kojom prilikom je s vozilom udario u vozilo iz suprotnog smjera. Nakon obavljenog očevida prometne nesreće vozač je sukladno čl. 137. Prekršajnog zakona smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.



Stranica