Stanje sigurnosti cestovnog prometa tijekom vikenda od 21. do 23. siječnja

Slika PU_I/brzinamala1.jpg

Tijekom vikenda od 21. do 23. siječnja dogodilo se ukupno 14 prometnih nesreća od čega 3 PN s lakše ozlijeđenim osobama te 11 PN s materijalnom štetom.

Foto: ilustracija

Tijekom vikenda od 21. do 23. siječnja dogodilo se ukupno   14 prometnih nesreća od čega 3 PN s lakše ozlijeđenim osobama te 11 PN s materijalnom štetom.

Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su:

-    nepoštivanje  prednosti prolaska u 4 prometne nesreće,

-    neprilagođena brzina kretanja u 3 prometne  nesreće,

-    u  jednoj prometnoj nesreći utvrđeno je da je vozač upravljao pod utjecajem alkohola.

 

Ukupno su kontrolirana 565 vozila pri čemu je utvrđeno 313 prometnih prekršaja, kako slijedi;

-nepropisna brzina  - 101  prekršaj,

- nepropisno pretjecanje - 22 prekršaja,

- vožnja pod utjecajem alkohola - 25 prekršaja,

- vožnja prije stjecanja prava na upravljanje mot. vozilima - 4 prekršaja,

- vožnja „neregistriranim" motornim vozilom  - 8 prekršaja

- nevezivanje sigurnosnog pojasa - 41 prekršaj.

Iz prometa je isključen 31  vozač i 9 vozila.

 

U subotu 22. siječnja oko 23,40 sati, na županijskoj cesti 5081 ( Kršan –Sveta Nedjelja) u naselju Eržišće, 21-godišnji vozač OA Fiat iz Potpićna započeo je pretjecanje vozila ispred sebe preko neisprekidane uzdužne crte, kojom prilikom je od strane policijske ophodnje uočen u činjenju prekršaja, te je istom dat znak da se zaustavi, na što se oglušio i nastavio sa kretanjem vozilom. Policijska ophodnja se sa službenim vozilom uputila za njim uz upotrebu uređaja za davanje zvučnih i svjetlosnih znakova, te je isti u naselju Sveta Nedjelja zaustavljen. Provedenim alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola od 1,78  g/kg, nakon čega je isti sukladno članku 134. Prekršajnog zakona uhićen.

 

Rezultati akcije „Nadzor brzine kretanja vozila“

Policijski službenici su na području Postaje prometne policije Pula proveli prometnu akciju "Nadzor brzine kretanja vozila", kojom prilikom je  kontrolirano 50 vozila i vozača te je  utvrđen 41 prometni prekršaj, od čega 32 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila.

Najveća brzina kretanja od 143 km/h izmjerena je na dionici autoceste Pula – Kanfanar gdje je na mjestu mjerenja brzine prometnim znakom određeno ograničenje od110 km/h.



Stranica