Krađe sekundarnih sirovina

Slika PU_I/bakarw.jpg

U posljednje vrijeme na području PU istarske bilježi se porast broja kaznenih djela imovinskog kriminaliteta, gdje je trend otuđenje metalnih proizvoda od bakra, aluminija, olova i drugih sekundarnih sirovina.

  Foto PU istarskai

Nepoznati je počinitelj u vremenu od 5. do 26. siječnja u općini Sveta Nedjelja sa krova objekta izvora i crpne stanice otuđio bakreni obšav dužine 58 metara, te je sa betonske podloge crpnih pumpi otuđio poklopac šahta od inoxa pričinivši poduzeću Vodovod štetu od desetak tisuća kuna.

Također je nepoznati počinitelj u jutarnjim satima 27. siječnja uz željezničku prugu Pula – Galižana skinuo 560 metara telefonske žice od čega je otuđio 240 metara, dok je ostatak žice namotan u kolut pronađen na mjestu događaja, pri čemu je oštetio Hrvatske željeznice za više tisuće kuna.

 

Slijedom navedenoga u posljednje vrijeme na području PU istarske  bilježi se porast broja kaznenih djela  imovinskog kriminaliteta, gdje je trend otuđenje metalnih proizvoda od bakra, aluminija, olova, mesinga i slično s poslovnih objekata, obiteljskih kuća, groblja i javnih površina.

Otuđuju se dijelovi kovanih ograda, oluci, žice, ukrasne vaze i kipići, kanalski poklopci, slivne rešetke, prometni znaci i sl., a za njihov transport koriste se razna prijevozna sredstva (kombi, osobni automobil i sl.).   Osim materijalne štete počinitelji ovih kaznenih djela često puta ugrožavaju i sigurnost svih sudionika u prometu, a krađama iz elektroenergetskih postrojenja  svoje i tuđe živote.

Otuđeni predmeti prodaju se otkupljivačima sekundarnih sirovina kao i drugim zainteresiranim kupcima.

 U cilju prevencije i sprječavanja vršenja takvih i sličnih kaznenih djela na području PU istarske policija će u zonama učestalih krađa pojačati kontrolu prometa, a građanima se slijedećim preventivnim ponašanjem i savjetima sugerira da povećaju oprez kada je njihova imovina u pitanju:   

 - vrata i prozore  poslovnih prostora, kada je god to moguće, držite zatvorena – zaključana

- ugradite alarmne sustave ili audio vizualne uređaje koji se uključuju neovlaštenim  ulaskom u poslovne prostore

- nakon radnog vremena pregledajte da li su svi ulazi zatvoreni i zaključani

- izloge tako aranžirajte da se izvana vidi unutrašnjost osvijetljenog prostora

- onemogućite neovlašteni i neopaženi pristup u zatvorene poslovne prostore

- već tijekom projektiranja ili adaptacije poslovnih prostora razmišljajte o sigurnosti zaposlenika i imovine

- rešetke na prozorima i vratima izvjesno su osiguranje smo ako su zacementirane, ne improvizirajte

- ne ostavljajte praznu ambalažu i sl. koji su pogodni da provalnik pomoću njih lakše uđe savladavajući visinu

- noću zaključajte ulaze u stanove, zgrade  ili kuće

- unutrašnjost i vanjski dio stana ili kuće, kao i prilaze osvijetlite senzorskim svjetlima

- dostupne podrumske ili garažne prostore osigurajte roletama sa postavljenim osiguračima ili željeznim rešetkama

- imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada u dogovoru sa susjedima ili prijateljima češće obilazite  

- kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove  poput ponude knjiga i sl. na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama. Budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o  mogućnosti provala i krađa

- neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici, pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila

 

Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja i osoba neobičnog  ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite – odmah prijavite policiji na broj 192 .



Stranica