Imovinski delikti na području Istre

Tri teške krađe na području PU istarske i savjeti građanima kako spriječiti provale i umanjiti njihovu štetu.

 

Tijekom noći s 24. na 25. ožujaka, nepoznati je počinitelj provalio u ugostiteljski objekat u Červar-Poratu, Riva Amfora, na način da je uporabom prikladnog alata nasilno otvorio vrata te je iz unutrašnjosti otuđio digitalnu kuhinjsku vagu, fritezu i nekoliko bačvi za pivo i vino, čime je 54-godišnjeg vlasnika iz Červar-Porata oštetio za oko 5 tisuća kuna.

U razdoblju od  05. do 27. ožujka, nepoznati je počinitelj provalio u vikend kuću  u Premanturi,  na način da je uporabom prikladnog alata nasilno otvorio vrata terase te je iz unutrašnjosti kuće otuđio dvije plinske boce, kožni kofer, električnu fleksericu i odjevne predmete, čime je poduzeće iz Premanture oštetio za oko 4 tisuće kuna     

U razdoblju od  15. siječnja do 26. ožujka, nepoznati je počinitelj provalio u vikend kuću  u Peruškima,  na način da je uporabom prikladnog alata nasilno otvorio vrata te je iz unutrašnjosti otuđio televizor, tri recivera, dvije solarne ploče i agregat. Nakon toga je provalio u zidani objekt-kotlovnicu, odakle jeotuđio solarni regulator i pretvarač struje, čime je 63-godišnjeg vlasnika iz Peruški oštetio za oko 50 tisuća kuna.

 

U cilju sprječavanja činjenja navedenih kaznenih djela, odnosno povećanja sigurnosne kulture, policija savjetuje građane kako spriječiti ili umanjiti štetu od provala u vikendice i ostale objekte:

1) Zatvarajte sva vrata i prozore, pokušajte  građevinski, arhitektonski i hortikulturalno  poraditi na tome da vam objekat ne bude dostupan sa ceste ili iz tuđe parcele.

2) Postavite alarm ili automatsko osvjetljenje, postoji mogućnost da će uplašiti provalnike.

3) Ako nemate rolete ili škure, nabavite samoljepivu prozirnu foliju za stakla. Ona će stakla učiniti znatno težim za razbijanje i odstranjivanje.

4) Ne ostavljajte vrijedne stvari i opremu u vikendici ili drugom, duže vremena napuštenom objektu. Alat i mali električni uređaji najčešća su meta lopova.

5) Budite dobri  sa susjedima. Zamolite ih da pripaze u vašoj odsutnosti na objekat.

6) U slučaju provale razgovarajte o tome sa susjedima, potaknut ćete ih na podizanje razine samozaštitnog ponašanja i veću pozornost.



Stranica