Pokušali ilegalno prijeći granicu

Slika PU_I/granicna_policija01.jpg

Bujska je policija, sinoć oko 23,15 sati u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zatekla četvoricu tražitelja azila, i to 20-godišnjeg, 16-godišnjeg i dvojicu 17-godišnjih državljana Afganistana. 

Foto: Ilustracija 

Bujska je policija, sinoć oko 23,15 sati u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zatekla četvoricu tražitelja azila, i to 20-godišnjeg, 16-godišnjeg i dvojicu 17-godišnjih državljana Afganistana.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je kako su Afganistanci tijekom jučerašnjeg dana napustili Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, s namjerom nezakonitog odlaska u Italiju. Nakon što su iz Kutine autobusom došli do Zagreba, na autobusnom kolodvoru su uzeli taksi vozilo te ih je vozač dovezao do mjesta Kaštel, odakle su pješice nastavili u smjeru državne granice s Republikom Slovenijom, koju su pokušali nezakonito prijeći u blizini mjesta Škudelin.

Presudom Prekršajnog suda u Umagu, četvorici je Afganistanaca, poradi počinjenja prekršaja iz Zakona o azilu, izrečena zaštitna mjera zabrane ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od 1 godine. Po završetku prekršajnog postupka, stranci su prepraćeni u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini.

Ovo nije prvi slučaj nezakonitog prelaska ili pokušaja prelaska državne granice od strane tražitelja azila za vrijeme rješavanja njihovog statusa, kao ni bivših tražitelja azila kojima je zahtjev odbijen te im je određena obveza napuštanja Republike Hrvatske.

Tijekom 2010. godine na području PU istarske zabilježen je porast postupanja prema tražiteljima azila, mahom državljanima Afganistana,  pa je tako evidentirano 25 stranaca koji su se samovoljno udaljili iz Prihvatilišta za tražitelje azila, nakon čega su zatečeni u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice na području Buja i Buzeta ili su vraćeni od strane slovenske policije temeljem readmisijskog sporazuma. Trend postupanja prema sadašnjim ili bivšim tražiteljima azila nastavljen je i u ovoj godini pa je tako do sada zatečeno 8 stranaca koji su radom hrvatske policije spriječeni u nezakonitom odlasku na područje Schengena.



Stranica