Otkriveni kradljivci sekundarnih sirovina

Slika PU_I/bakar.JPG

Pulska je policija, provedenim kriminalističkim istraživanjima, otkrila više mlađih osoba s područja Pule i okolice koji su otuđivali sekundarne sirovine na području Pule i Barbana.

Foto: Ilustracija  

Pulska je policija, provedenim kriminalističkim istraživanjima, otkrila više mlađih osoba s područja Pule i okolice koji su otuđivali sekundarne sirovine na području Pule i Barbana.

Postupajući po prijavama tvrtke iz Pazina, policijski su službenici utvrdili kako su trojica mladića, 24-godišnjak iz Pule, 22-godišnjak iz Šišana i 22-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, zajedno počinili dvije teške krađe. Naime, oni su u razdoblju od 1. ožujka do 13. travnja sa krova više zgrada na farmi u Barbanu, koja trenutno nije u funkciji, otuđili oko 500 metara kvadratnih, odnosno 100 komada valovitih aluminijskih ploča, čime su tvrtku iz Pazina oštetili za oko 35 tisuća kuna. Na štetu iste pravne osobe počinili su još jednu tešku krađu, i to 7. travnja u ranim jutarnjim satima, kada su pomoću prikladnog alata prerezali metalnu žicu na dijelu ograde te su kroz nastale otvore ušli u prostor farme. Iz otključanih hala, trojac je otuđio oko 200 aluminijskih ploča te na taj način oštetio već spomenutu tvrtku za oko 6 tisuća kuna.

Drugo kriminalističko istraživanje provedeno je nad četiri osobe iz Pule, 24-godišnjakom, 25-godišnjakom, 35-godišnjakom i 31-godišnjakinjom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo krađe na štetu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Naime, oni su jučer između 11 i 11,30 sati iz napuštene vojarne Valelunga u Puli s jedne od zgrada skinuli i otuđili troja limena vrata od ormara za struju, željezni okvir i tri željezna dimnjaka, čime su Ministarstvo obrane oštetili za oko tisuću kuna.

Protiv svih počinitelja slijedi podnošenje kaznenih prijava redovnim putem.

 

Praćenjem stanja kriminaliteta na području Policijske uprave istarske, u posljednje je vrijeme zabilježeno više krađa i teških krađa proizvoda od bakra,aluminija, olova, mesingai ostalih sekundarnih sirovinas poslovnih objekata, obiteljskih kuća, groblja i javnih površina.Počinitelji otuđuju dijelove kovanih ograda, oluke, žice, ukrasne vaze i kipiće, kanalske poklopce, slivne rešetke, prometne znakove i ostale predmete od spomenutih materijala,  koje potom prodaju otkupljivačima sekundarnih sirovina, a za njihov transport koriste razna prijevozna sredstva (kombi, osobni automobil i sl.).  Osim materijalne štetekoje nastaje oštećenim osobama, počinitelji ovih kaznenih djela u većem broju slučajevaugrožavaju i sigurnost svih sudionika u prometu, a krađama iz elektroenergetskih postrojenja  svoje i tuđe živote.

Na područjima intenzivnijih krađa policija će pojačati kontrolu prometa, a građanima sugeriramo da povećaju oprez kada jeu pitanju njihova imovina, odnosno povećaju mjere samozaštite kako ne bi postali žrtvama ovakvih imovinskih delikata. U tom cilju, građani se upozoravaju na slijedeće:      

  • vrata i prozore  poslovnih prostora,kadgod je to moguće, držite zatvorena – zaključana,
  • ugradite alarmne sustave ili audio vizualne uređaje koji se uključuju neovlaštenim  ulaskom u poslovne prostore,
  • nakon radnog vremena pregledajte da li su svi ulazi zatvoreni i zaključani,
  • izloge aranžirajtetakoda se izvana vidi unutrašnjost osvijetljenog prostora,
  • onemogućite neovlašteni i neopaženi pristup u zatvorene poslovne prostore,
  • već tijekom projektiranja ili adaptacije poslovnih prostora razmišljajte o sigurnosti zaposlenih i imovine,
  • rešetke na prozorima i vratima izvjesno su osiguranje samo ako su zacementirane, ne improvizirajte,
  • ne ostavljajte praznu ambalažu i slične predmete,koji su pogodni da provalnik pomoću njih lakše uđe savladavajući visinu,
  • noću zaključajteulaze u stanove-zgrade  ili kuće,
  • unutrašnjost i vanjski dio stana ili kuće, kao i prilaze,osvijetlite senzorskim svjetlima,
  • dostupne podrumske ili garažne prostore osigurajte roletama sa postavljenim osiguračima ili željeznim rešetkama,
  • imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada u dogovoru sa susjedima ili prijateljima,češće obilazite,  
  • kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i slično,na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama; budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o  mogućnosti provala i krađa,
  • neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici, pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila.

 

U slučaju zapažanja sumnjivog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite – odmah prijavite policiji na broj 192 .



Stranica