Prevencija ronilačkih nesreća

Slika PU_I/ronioci.jpg

Nastavak suradnje Policijske uprave istarske i ronilačkih klubova Istarske županije na prevenciji ronilačkih nesreća tijekom turističke sezone.

Foto: Ilustracija

 

U nastavku suradnje na prevenciji ronilačkih nesreća, u srijedu je, s početkom u 10 sati, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula održan radni sastanak predstavnika Policijske uprave istarske i udruge ''Altum mare'', koja okuplja 28 ronilačkih centara s područja Istarske županije.

Budući zbog atraktivnosti pozicija lokaliteta ronjenja, na područje Istre dolazi sve veći broj domaćih i stranih ronioca koji koriste usluge ronilačkog turizma, sastanak je održan kako bi se na vrijeme, prije početka turističke sezone, skrenula pozornost svim voditeljima ronilačkih centara na nužnost poduzimanje svih mjera i radnji koje je sukladno ronilačkoj regulativi, potrebno osigurati kako bi se održalo povoljno sigurnosno stanje i smanjio broj nesreća prilikom ronjenja.

Tijekom 2009. godine na području Policijske uprave istarske evidentirano je šest smrtnih slučajeva stradavanja ronioca, od čega  se u dva slučaja radilo o hrvatskim državljanima, a u četiri slučaja o strancima, dok je u 2010. godini smrtno stradao samo jedan ronilac, i to državljanin Slovenije. Najugroženiji akvatoriji, odnosno lokacije ronjenja po pitanju stradavanja su Uvala Sv. Marina (Policijska postaja Labin) i zaštićena lokacija potonulog broda ''Baron Gautsch'' (Policijska postaja Rovinj).

U okviru kriminalističkih istraživanja ronilačkih nesreća uočene su nepravilnosti u samom postupku organizacije i provedbe organiziranog športsko-rekreacijskog ronjenja od strane organizatora/voditelja ronjenja po pitanju sigurnosti ronjenja, a koje se odnose na propuste dužnog stalnog nadzora ovlaštene stručne osobe (voditelja ronjenja), neodržavanje ronilačkog briefinga (sažeti plan ronjenja i tijek ronjenja sa naglaskom na postupke u pojedinim fazama, podjela ronioca na grupe i određivanje vođe grupa), izostanak upozorenja poradi pridržavanja ograničenja dubina ronjenja sukladno ronilačkim kvalifikacijama, izostanak osnovnog pribora za pružanje prve pomoći i pomoći kisikom, sredstva komunikacije i dnevnik ronjenja na mjestu zarona.

Nakon provedenih kriminalističkih istraživanja ronilačkih nesreća tijekom 2009. i 2010. godine, podnijeto je ukupno šest kaznenih prijava protiv voditelja/organizatora ronjenja, i to četiri prijave zbog  teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti te po jedna kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom i krivotvorenje isprava, kao i jedan optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. 

U cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti glede smanjenja nesreća prilikom ronjenja, Policijska uprava istarska i ronilački centri na području Istarske županije nastavit će uspješnu suradnju i u nadolazećoj turističkoj sezoni.                 



Stranica