Održan okrugli stol ''Stop seksualnom nasilju nad djecom''

Slika PU_I/okrugli stol.JPG

Foto. PU istarska  

U petak je, s početkom u 11 sati, u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, u zajedničkoj organizaciji Obiteljskog centra Istarske županije i Policijske uprave istarske održan okrugli stol ''Stop seksualnom nasilju nad djecom''. Okrugli stol održan je kao jedna od aktivnosti u sklopu Kampanje Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom.

Kako je cilj Kampanje skrenuti pozornost javnosti na problem seksualnog zlostavljanja djece i osnažiti cjelokupnu zajednicu za suzbijanje ove pojave, okrugli stol bio je namijenjen prvenstveno informiranju i boljem povezivanju stručnjaka iz različitih organizacija koji rade s djecom i obiteljima, u područjima odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, sukladno čemu se pozivu odazvao veliki broj stručnih osoba iz grada, dječjih vrtića, strukovnih udruga, centara za socijalnu skrb i policije, a članovi udruge za poticanje kreativnosti i multikulturalnosti Birikina iz Pule izveli su i prigodnu, desetominutnu predstavu kojom su upozorili na problematiku seksualnog nasilja nad djecom.

U uvodnom dijelu, g. Damir Fable,  načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave istarske istaknuo je kako je sukladno istraživanjima danas oko 20% djece izloženo nasilju, a u čak 75% slučajeva  počinitelj je poznat žrtvi te je nazočne zamolio da naziv okruglog stola ''Stop seksualnom nasilju nad djecom'' ne ostane samo parola, već da budu vidljivi i rezultati kampanje.

Ravnateljica Obiteljskog centra Istarske županije, gđa. Ines Puhar naglasila je da i sam prostor u kojem se održava okrugli stol simbolizira snagu i učenje te izrazila želju da svi sudionici skupa odu osviješteni kako u borbi protiv seksualnog nasilja nisu osamljeni, već su svi partneri jedni drugima.

Tijekom okruglog stola nazočne je sa Kampanjom upoznala Danijela Ustić iz Obiteljskog centra Istarske županije, dok je o rizicima spolnog zlostavljanja djece putem interneta govorila Tijana Vukić Stjelja sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, koja je istaknula kako je 2008. godine od strane Net akademije TVZ, Microsofta i AZOO provedeno istraživanje u Republici Hrvatskoj, kojom prilikom se došlo do saznanja kako je oko 65% učenika šestih razreda razgovaralo na društvenim mrežama s nepoznatim osobama, a 28% učenika osmih razreda imalo je opasan kontakt.

O pojavnosti, otkrivanju i suzbijanju seksualnog nasilja nad djecom govorila je voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave istarske, gđa. Štefanija Prosenjak Žumbar, koja je naglasila kako je u navedenoj problematici tamna brojka kaznenih djela dosta visoka te je istaknula probleme s kojima se policija susreće prilikom izvida ovih kaznenih djela.

Predstavljajući Općinsko državno odvjetništvo u Puli, gđa. Anita Fridrih upoznala je prisutne sa zakonskim okvirima i procesuiranju kaznenih djela seksualnog nasilja nad djecom, a ujedno je dala nazočnima i naznake o kojima treba voditi računa u pravnom i dokaznom smislu kada se susretnu s kaznenim djelima ovog oblika.

U završnom dijelu, većina nazočnih uključila se u raspravu komentiranjem slučajeva iz vlastitog iskustva, predlaganjem dodatnih aktivnosti koje treba provesti u prilog Kampanji ili traženjem odgovora na svoje nedoumice u postupanju kod slučajeva seksualnog nasilja nad djecom.

Zaključak održanog okruglog stola ''Stop seksualnom nasilju nad djecom'' je da se pojačano treba educirati stručne osobe koje rade s djecom i obiteljima u područjima odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, kako bi na vrijeme znale prepoznati znakove seksualnog nasilja te reagirati na njih na pravno i humano ispravan način.



Stranica