Najava akcije ''Manje oružja – manje tragedija'' u Buzetu

Slika PU_I/3oruzje2.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP), uz financijsku potporu Europske unije kroz regionalni projekt SEESAC - potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe, provodi akciju ''Manje oružja – manje tragedija'', kojom se nastoji senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja.

Foto: Ilustracija 

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP), uz financijsku potporu Europske unije kroz regionalni projekt SEESAC - potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe,  provodi akciju ''Manje oružja – manje tragedija'', kojom se nastoji senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja.

Potrebno je spomenuti da građani koji žele predati nedozvoljeno oružje, ne trebaju isto donositi osobno u prostorije policije kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome mogu osobno ili putem telefona obavijestiti policiju na broj 192, nakon čega će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu i preuzeti oružje.

Prema osobama koje predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje dragovoljno predaju. Pri preuzimanju oružja neće se evidentirati ni podaci o osobi koja je dojavila ili predala oružje.

Od početka provođenja akcije pa do kraja 2010. godine, na području Policijske uprave istarske građani su dragovoljno predali:

  • 5 automatskih pušaka,
  • 54 komada raznih pušaka i pištolja,
  • 9461 komada streljiva raznog kalibra,
  • 527 komada bombi, mina i raznih rasprskavajućih sredstava,
  • 63,12 kilograma raznog eksploziva.

 

U nastavku aktivnosti, akcija će se održati u subotu (7. svibnja)  od 10 do 15 sati u Buzetu, ispred Narodnog doma, a tom prigodom će u suradnji s partnerima gradom Buzetom i TZ grada Buzeta, Policijska postaja Buzet, Odsjek za protueksplozijsku zaštitu i Odsjek za prevenciju Policijske uprave istarske, postaviti izložbu starog oružja, pištolja i revolvera do 1945. godine te policijskog znakovlja iz cijelog svijeta. Akciji će podršku pružiti motociklistička udrugu ''Plavi vitezovi'' i članovi streljačkog društva ''Augustin Vivoda'' iz Buzeta.

Policijska uprava istarska poziva sve građane da nam se pridruže u ovoj vrlo važnoj akciji i na taj način daju svoj doprinos većoj sigurnosti naše zemlje te sretnijoj i ljepšoj budućnosti mladih BEZ ORUŽJA.

Za sve dodatne informacije o akciji ''Manje oružja – manje tragedija'',  odnosno o dragovoljnoj predaji i legalizaciji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije, na broj   0800 88 92.



Stranica