Otvoren seminar ''Spol i sigurnost''

Slika PU_I/seminar Valbandon.JPG

Foto: PU istarska

U okviru regionalnog projekta Podrška jačanju načela ravnopravnosti spolova u policijskoj praksi u jugoistočnoj Europi, danas je u Valbandonu otvoren trodnevni seminar za članice Vijeća Mreže žena policijskih službenica jugoistočne Europe (WPON) pod nazivom ''Spol i sigurnost''.

Otvaranju seminara, na kojem sudjeluje petnaest predstavnica WPON-a, nazočili su zamjenica veleposlanika Veleposlanstva Kraljevine Norveške Therese Aalberg, predsjednica Vijeća Mreže žena i pomoćnica načelnika Uprave granične policije MUP-a Srbije Jelena Vasiljević, načelnik Policijske uprave istarske Mladen Blašković i zamjenik šefa Ureda UNDP/SEESAC dr. Ivan Zveržhanovski, koji su tom prilikom održali i prigodne govore.

Kao domaćin, načelnik Mladen Blašković  pozdravio je prisutne u ime glavnog ravnatelja policije gospodina Olivera Grbića i svoje osobno ime te istaknuo punu podršku projektu kojem je cilj promicanje ravnopravnosti spolova i unaprijeđenje položaja žena u policijskoj službi. Govoreći o demokratizaciji policije, načelnik Blašković naglasio je kako svaka zemlja koja želi biti dijelom europskog ekonomskog prostora zagovara ravnopravnost spolova, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, a Policijska uprava istarska već godinama prati razvojne trendove te s postotkom od oko 37% žena, zauzima prvo mjesto po zastupljenosti žena u hrvatskoj policiji. ''Napredak koji su žene unijele u policijski sustav samim svojim prisustvom je nemjerljiv. Svojim radom pridonijele su poboljšanju i učinkovitosti policije. Istraživanja su pokazala, a i praksa potvrđuje da se policijske službenice, zbog svojih komunikacijskih sposobnosti, više razine tolerancije i razumijevanja, bolje snalaze u specifičnim situacijama te su uspješnije u uspostavljanju odnosa s djecom, osobama starije dobi, maloljetnicima, strancima, žrtvama određenih delikata i drugim posebnim skupinama građana'' istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske.

Mreža žena policijskih službenica jugoistočne Europe službeno je osnovana  26. studenog 2010. godine u Sarajevu, gdje je održan prvi godišnji sastanak, na kojem je izabran i Izvršni odbor u sastavu: predsjednica Jelena Vasiljević (Srbija), zamjenica Lidija Pentavec (Hrvatska) i članica Sanja Sumonja (BiH-Republika Srpska). Mrežu žena čine policijske službenice iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Moldavije, Srbije i Hrvatske, a njenom uspostavljanju prethodilo je istraživanje o položaju žena u policiji, koje je provedeno tijekom 2009. godine pod okriljem Udruženja šefova policija jugoistočne Europe. Istraživanje je provedeno u 8 ministarstava unutarnjih poslova u regiji nad 4 000 policijskih službenika, a provedeno je upravo u svrhu podrške ove nove regionalne mreže žena.

Predsjednica Vijeća Mreže žena Jelena Vasiljević zahvalila je Ministarstvu unutarnjih poslova na organizaciji prve službene radionice Mreže žena, kao jednoj od aktivnosti iz godišnjeg plana WPON-a te je svim sudionicima zaželjela uspješan nastavak rada, uz promicanje ravnopravnosti spolova i unaprjeđenje položaja žena u policijskim sustavima.

Budući se spomenuti projekt financira od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Švicarske agencije za razvoj i suradnju, zamjenica norveškog velesposlanika Therese Aalberg istaknula je kako nedavni posjet norveškog kralja i kraljice pokazuje da su odnosi između Hrvatske i Norveške jako dobri te da se nada kako će se uspješna suradnja između svih zemalja nastaviti i u domeni poboljšanja sustava sigurnosti.

Projekt Podrške jačanju načela ravnopravnosti spolova u policijskoj praksi u jugoistočnoj Europi provodi Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Europu (SEESAC) u suradnji s Udruženjem šefova policija jugoistočne Europe(SEPCA) pa jedr. Ivan Zveržhanovski prisutnima naglasio prednost postojanja Mreže žena policijskih službenica, a to je suradnja raznih policijskih službi na promicanju ravnopravnosti spolova te je svima zaželio uspješan nastavak seminara i stjecanje novih znanja koja će implementirati u svom  svakodnevnom radu.

Nakon svečanog otvaranja, sudionici seminara nastavili su rad s ciljem pronalaženja novih rješenja koja će pomoći u unaprijeđenju položaja žena u policiji, a samim time i čitavom policijskom sustavu.



Stranica