Otuđeni bicikli

Slika PU_I/biciklw.jpg

Policija traga za nepoznatim počiniteljem ili više njih koji su tijekom noći 15/16. svibnja u kampu na području Valbandona otuđili četiri bicikla te savjetuje građane kako se zaštititi. 

Foto: Ilustracija 

 

Policija traga za nepoznatim počiniteljem ili više njih koji su tijekom noći 15/16. svibnja u kampu  na području Valbandona  otuđili četiri bicikla.

Bicikli su se nalazili odloženi i vezani na kampirnim  mjestima, a njihovom krađom 62-godišnji državljanin Švicarske oštećen je za oko 20 tisuća kuna, dok je 55-godišnja državljanka Njemačke oštećena za oko 12 tisuća kuna.

 

Praćenjem stanja kriminaliteta na području Policijske uprave istarske, uočeno je da tijekom turističke sezone dolazi do porasta kaznenih djela imovinskog kriminaliteta – krađe bicikla. Pretežito se radi o krađama bicikla veće vrijednosti, tako da je i imovinska šteta počinjena ovim kaznenim djelom značajna. Najviše kaznenih djela ovog tipa  događa se u auto kampovima i na ulici, dok se bicikli kradu i iz dvorišta obiteljskih kuća, stambenih zgrada, s plaža, parkirališta i ispred turističkih objekata.

Obzirom se u nadolazećem periodu očekuje sve češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstava, građanima se savjetuje poduzimanja odgovarajućih mjera samozaštite kako ne bi postali žrtvama ovakvih imovinskih delikata. Stoga Policijska uprava istarska preporuča poduzimanje slijedećih preventivnih mjera:

  • fotografirajte svoj bicikl,
  • fotografirajte ili zapišite tvornički broj ili broj  okvira, kao i neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći,
  • držite svoj bicikl uvijek zaključan ili pod nadzorom,
  • u auto kampovima bicikl ostavite na predviđenom i osiguranom mjestu ukoliko postoji, odnosno u blizini recepcije gdje se uglavnom nalaze zaštitari ili drugi uposleni djelatnici,
  • na plažama bicikl ostavite na mjestima gdje će  biti pod vašim nadzorom,
  • na ulici, bez obzira što bicikl ostavljate kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe,
  • u dvorištima i stambenim zgradama bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.

 

Policijska uprava istarska izradila je i prigodan letak s mjerama samozaštite za vlasnike bicikla koji možete pogledati ovdje

 



Stranica