Stanje sigurnosti cestovnog prometa u PU istarskoj

Slika /PU_I/prpr pula-vozilo.jpg

Tijekom proteklog vikenda na istarskim su se prometnicama dogodile 33 prometne nesreće, od kojih 10 nesreća s ozlijeđenim osobama i 23 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija  

Vikend  13. do 15. svibnja  2011. godine

Ukupno  –  33  prometne nesreće

S ozlijeđenima osobama –  10 prometnih nesreća

S materijalnom štetom –  23 prometne nesreće

Stradalo je ukupno  15 osoba, od  kojih su 3 osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a 12 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede.

 

Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su:

  • neprilagođena brzina kretanja - 16 prometnih nesreća,
  • u  7  prometnih  nesreća utvrđen je alkohol.

 

Ukupno je kontrolirano 516 vozila i utvrđena su 262 prometna prekršaja, kako slijedi:

  • nepropisna brzina  93 prekršaja,
  • nepropisno pretjecanje 16 prekršaja,
  • vožnja pod utjecajem alkohola  41 prekršaj,
  • vožnja ''neregistriranim'' motornim vozilom 12 prekršaja,
  • nevezivanje sigurnosnog pojasa 29 prekršaja.

 

Iz prometa je isključeno 46 vozača i 13 vozila.

Dana 15. svibnja 2011. godine (nedjelja) oko 20,25 sati, 45-godišnjak iz Pule upravljajući vozilom Hyundai na raskrižju ulice Veli vrh i  ulice Partizanski put u Puli, uzrokovao je prometnu nesreću, na način da je oduzeo prednost prolaska vozilu Fiat, kojim je upravljao 58-godišnjak iz Krmeda. Alkotestiranjem je utvrđena koncentracija 2,53 g/kg, nakon čega je sukladno članku 137. Prekršajnog zakona smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Dana 15. svibnja 2011. godine (nedjelja) oko 02,35 sati, kolnikom Labinske ulice u Puli, vozač automobila marke Audi 21-godišnjak iz Pule upravljao je vozilom, kojom prilikom je u cilju kontrole prometa u sklopu održavanja akcije ''Kontrola alkoholiziranosti vozača i kontrola vozača na opojne droge'', od strane policijske ophodnje istom dat znak da se  zaustavi, na što se oglušio i nastavio sa kretanjem. Policijska ophodnja službenim vozilom uputila se za njim uz upotrebu uređaja za davanje zvučnih i svjetlosnih znakova te je Puljanin ubrzo  zaustavljen. Alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola od 1,38 g/kg. Budući da je postojala bojazan da će nastaviti sa činjenjem prekršaja, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona smješten je u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.



Stranica