Priprema protupožarne sezone 2011. godine

Slika PU_I/pozar02.jpg

Praćenjem stanja utvrđeno je kako je u razdoblju od 01.01. do 30.04.2011. godine na području Policijske uprave istarske zabilježeno 269 požara, pri čemu je nastala materijalna šteta u iznosu od 4.639.000 kuna te je opožarena površina od 180 hektara.

Foto: Ilustracija  

Praćenjem stanja protupožarne problematike utvrđeno je kako je u razdoblju od 01.01. do 30.04.2011. godine na području Policijske uprave istarske zabilježeno  269 požara, pri čemu je nastala materijalna šteta u iznosu od 4.639.000 kuna te je opožarena površina od 180 hektara. U promatranom periodu nisu zabilježene tehnološke eksplozije.

Broj požara, nastalih u navedenom periodu, veći je za 111% u odnosu na promatrano razdoblje u 2010. godini, kada je zabilježeno 127 požara, dok je ukupna materijalna šteta veća za 118%, a opožarena površina veća je za 480% u odnosu na isto promatrano razdoblje tijekom 2010. godine.

Od 269 požara nastalih u prva 4 mjeseca ove godine:

  • 59 požara nastalo je na građevinskim objektima, pri čemu je počinjena materijalna šteta od 2.111.000 kuna,
  • 193 požara nastalo je na otvorenom prostoru, pri čemu je nastala materijalna šteta 1.400.000 kuna,
  • 17 požara nastalo je na prometnim sredstvima, pri čemu je nastala materijalna šteta 1.128.000 kuna.  

U požarima tijekom ova 4 mjeseca nije bilo smrtno stradalih osoba, a 3 osobe su zadobile tjelesne ozljede (2010. godine je jedna osoba smrtno stradala, dok je jedna osoba ozlijeđena).

Prema načinu nastanka,  najčešće se javljaju požari gdje je uzrok ljudski faktor, dok na otvorenom prostoru do požara najčešće dolazi  zbog nepropisnog korištenja otvorenog plamena (spaljivanje korova ili suhe trave, odlaganja žara i sl.).

Sukladno Zakonu o zaštiti od požara (''Narodne novine'' br. 92/10.) svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužni su djelovati na način kojim se ne može izazvati požar. Također,  svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara, kao i za posljedice koje iz toga nastanu. Zakonom o zaštiti od požara utvrđena je prekršajna odgovornost svake osobe za izazivanje požara.  Za fizičke osobe koje izazovu požar Zakonom je propisana novčana kazna u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, odnosno novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 15.000,00 kuna za osobe koje izazovu požar iz nehaja (čl.61. st.1. Zakona). Pored prekršajnih sankcija u određenim situacijama postoje i elementi kaznene odgovornosti dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Prema Županijskoj odluci o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru (Sl. novine ŽI br. 5/95 i 2/00) u vremenskom razdoblju od 01. lipnja do 31. listopada zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru.

Do 01. lipnja, odnosno nakon 31. listopada može se ložiti vatra na otvorenom prostoru, međutim za to treba ishoditi odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe koja će naložiti mjere i postupke koje je tražitelj odobrenja dužan poduzeti u cilju sprječavanja nastanka i širenja požara te odrediti rok važenja odobrenja. Za nepridržavanje županijske odluke propisane su novčane kazne u iznosu od 100,00 do 2.000,00 kn.

Pod loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se loženje vatre izvan zatvorenih, odnosno pokrivenih prostorija s osiguranim ložištem kao što je:

  • spaljivanje smeća i otpadaka, strništa žitarica, suhe trave, gustog šumskog raslinja, stabljika kukuruzišta, otpadnih grana i lišća nastalih pri sječi stabala;
  • improvizirana ložišta krečana i roštilja, koji se koriste na mjestima koja nisu određena za tu svrhu od strane pravne osobe koja gospodari šumom.

Otvorenim prostorom smatra se šumsko i poljoprivredno zemljište kojim gospodare pravne osobe i koje je u vlasništvu građana, a nalazi se izvan građevinskog područja gradova i naselja, te poljoprivredno i šumsko zemljište unutar granica građevinskog područja gradova i naselja, a koje se koristi kao šumsko ili poljoprivredno zemljište.

U cilju zaštite života, zdravlja i sigurnosti ljudi, životinja, imovine, okoliša i prirode od požara apeliramo na sve stanovnike, kao i domaće i strane goste Istarske županije da poštuju zakonsku regulativu te da:

  • ne lože vatru na otvorenom prostoru u periodu kada je to zabranjeno,
  • ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila,
  • provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar,
  • vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne pristupe i prilaze vatrogasnim i drugim interventnim vozilima (starogradske jezgre, hoteli, značajni objekti).


Stranica